Se zvládnutím covidové situace pomáhají v nemocnicích vojáci

Foto: KNTB
ZLÍNSKÝ KRAJ – Od tohoto týdne pomáhají ve vybraných zdravotnických zařízeních Zlínského kraje vojáci Armády České republiky. Ti mají zdravotníkům pomoci se zvládnutím zhoršující se epidemiologické situace.

V nemocnicích ve Vsetíně a Valašském Meziříčí vypomáhá od pondělí 15. listopadu osm vojáků. Ve čtvrtek nastoupí čtyři vojáci také do zlínské Baťovy nemocnice a příští týden další čtyři také do Uherskohradišťské nemocnice. Mezi jejich úkoly bude patřit například manipulace a polohování pacientů, asistence při dezinfekci povrchů a úpravách lůžek, při zásobování materiálem a jeho distribuci a mnoho dalších úkonů.

Ve Vsetínské nemocnici zaznamenali v posledních dnech skokový nárůst počtu pacientů nakaždených covidem-19. Kvůli naplnění kapacity covidových lůžek muselo vedení nemocnice v pátek zřídit druhou covidovou stanici. Pozastaveny jsou zde také plánované operační zákroky. „Nyní jsme prakticky zastavili plánovanou operativu,“ řekl náměstek pro léčebnou péči Martin Metelka.

K pátku 12. listopadu evidovali ve Vsetínské nemocnici celkem 42 pacientů nakažených covidem-19, z toho osm na jednotce intenzivní péče ve vážném stavu. „Od pondělí nám pomůže pět vojáků. Čtyři z nich na covidových odděleních a jeden na odběrovém centru. Pomáhat by měli zatím čtrnáct dnů,“ uvedla mluvčí Vsetínské nemocnice Radka Benešová.

Čtyři pomocníky z řad vojáků očekávají ve čtvrtek 18. listopadu také ve zlínské Baťově nemocnici, od počátku prosince by se mohl jejich počet zvednout na šest. Už nyní zde pomáhají zdravotníci z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Na odběrovém místě, kde se odebírají vzorky pro laboratorní PCR testy, vždy pracuje jeden z nich.

Tři vojáci budou od čtvrtka umístěni na covidové stanici zlínské nemocnice, která vznikla na oddělení ARIM, čtvrtý bude pravděpodobně pomáhat s covidovými pacienty na rehabilitačním oddělení. „Armádě jsme za pomoc opravdu vděční. Účinně nám pomohla už za předchozích vln pandemie a jsme rádi, že naši prosbu o pomoc vyslyšela i nyní,“ uvedla náměstkyně ošetřovatelské péče v KNTB Kamila Slabáková.

Pomoc zdravotníků z hasičského sboru je zde zatím domluvena do konce letošního roku. „Také hasičům moc děkujeme za pomoc. Každá ruka je pro nás za současné situace nesmírně důležitá,“ vzkázala Kamila Slabáková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x