Senátorkou za Kroměříž se stala Jana Zwyrtek Hamplová. V její prospěch rozhodlo pouhých 233 hlasů

Jana Zwyrtek Hamplová je novou senátorkou za Kroměříž. Foto: www.hamplova.cz
KROMĚŘÍŽ - Novou senátorkou za obvod 76, který zahrnuje Kroměřížsko a východní část Vyškovska, se stala právnička Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé). Ziskem 50,65 porazila o pouhých 233 hlasů Lucii Pluhařovou z hnutí ANO.

První kolo voleb konané před týdnem vyhrála ziskem 20,95 procenta Pluhařová. Zwyrtek Hamplová získala 18,87 procent hlasů. Na třetím místě skončila předchozí senátorka za obvod 76 Šárka Jelínková (KDU-ČSL, za koalici SPOLU), kterou v prvním kole podpořilo 18,30 procenta voličů. Se Zwyrtek Hamplovou tak prohrála pouze o 230 hlasů.

Podobně těsné bylo i druhé kolo, ve kterém získala Zwyrtek Hamplová 50,65 procent (9 031 hlasů), zatímco Pluhařová 49,34 procent (8 798 hlasů), rozdíl tak činil pouhých 233 hlasů.

„Sama nezmůžu mnoho, ale myslím si, že mám velký přesvědčovací talent. Takže oslovím spoustu kolegů senátorů a myslím, že vznikne skupina, která bude používat zdravý selský rozum. Pokusíme se zachránit Českou republiku. Hlavní je teď ekonomika, až potom politika,“ uvedla po volbách Jana Zwyrtek Hamplová.

Celkem se o mandát senátora ucházelo šest kandidátů.

Jana Zwyrtek Hamplová, která zdaleka není v politice žádným nováčkem, žije v Mohelnici. Tady byla také starostkou. Ve volbách v roce 2002 kandidovala do poslanecké sněmovny za ČSSD v Olomouckém kraji. Zvolena sice nebyla, v roce 2005 se ale do Sněmovny dodatečně dostala jako náhradnice. Upozornila na sebe především v době pandemie covidu, byla totiž velkou kritičkou přijímaných opatření.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x