Senior skočil na podvodnou reklamu na sociální síti. Přišel o 700 tisíc korun

Ilustrační foto
KROMĚŘÍŽSKO – Další obětí internetového podvodu se stal devětašedesátiletý muž, který naletěl na podvodnou reklamu. Pod vidinou výhodného zhodnocení peněz naposílal falešné investiční společnosti téměř 700 tisíc korun.

Senior reagoval začátkem února na reklamu, kterou viděl na sociálních sítích. Ta ho nalákala na výhodné investování. Svůj zájem projevil vyplněním kontaktního formuláře a po chvíli byl telefonicky kontaktován ženou, která se mu představila jako finanční analytička investiční firmy.

Ta ho přiměla k zaplacení registračního poplatku 250 eur, zaslání kopií svých osobních dokladů a instalaci doporučené investiční aplikace včetně aplikace na poskytnutí vzdáleného přístupu,“ informoval policejní mluvčí Radomír Šiška.

Po úspěšné registraci muž započal své investice v podvržené aplikaci, pomocí které měl přehled o zhodnocování svých vložených financí. V několika krocích vložil statisícové částky. Při pokusu o výběr svého jmění ovšem vznikl problém.

Měl uhradit za různé poplatky a pojištění částku 8 820 eur a další poplatek pro potvrzení převodu 4 900 eur. V případě, že by tak neučinil, byl by penalizován 100 eury denně,“ pokračoval Šiška.

V tento moment si muž uvědomil, že se jedná o podvod. Částka proinvestovaných peněz, včetně plateb za nesmyslné poplatky, se vyšplhala k hodnotě 700 tisíc korun.

Neznámému pachateli v případě jeho dopadení hrozí za trestné činy podvod, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platební prostředku a neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací až osm let za mřížemi,“ uzavřel Radomír Šiška.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x