Seniorka z Kroměříže poslala podvodníkovi skoro dva miliony

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
KROMĚŘÍŽ – Skoro dva miliony korun poslala žena podvodníkovi, který se vydával za amerického vojáka a vyznal jí lásku. Muž se dopustil podvodu a hrozí mu až osmileté vězení, řekla serveru Zlin.cz mluvčí policie Simona Kyšnerová.

Ženu nejprve v březnu roku 2019 oslovil neznámý muž, který o sobě tvrdil, že je americký voják sloužící v Iráku. „Uvedl, že v armádě působí skoro 30 let, že je vysokoškolák, 53 let a je vdovec. Zároveň ženě nabídl přátelství a poslal jí svou fotografii. Poté si dvojice vyměnila několik e-mailů, ve kterých voják projevoval o ženu vážný zájem a vyznal jí lásku,“ řekla Kyšnerová.

Zhruba po měsíční korespondenci muž ženě napsal, že je právě ve válečné zóně, a pokud se za dva dny neozve, tak zemřel. „Další e-mail však dorazil. Voják psal, že za tuto misi dostane devět a půl milionu dolarů, které jí chce poslat přes anglického agenta. Potřeboval ale zaslat agentovi peníze na clo. Žena tak postupně ve třech splátkách zaplatila 150 tisíc korun. Potom se voják na několik měsíců odmlčel,“ uvedla Kyšnerová.

Loni se ale ozval znovu. „Psal, že jeho právník peníze za misi převedl do banky a chtěl její osobní údaje. Z banky jí pak přišel mail s ofocenou kopií šeku na její jméno s částkou devět a půl milionu dolarů. Následně banka požadovala vyplnit různé dokumenty potřebné k založení účtu a také kopii občanského průkazu. Poté jí z banky přišel odkaz k účtu na její jméno včetně hesla a PINu,“ popsala mluvčí.

Podle ní pak banka požadovala ještě zaplacení poplatků za pojištění a daň z převodu. „Na účtu se sice uvedená částka nacházela, nešlo s ní ale nijak manipulovat. Během loňského roku pak ženě z banky přicházely dokumenty v angličtině, kterým nerozuměla, a také požadavky k zaplacení certifikátů potřebných k převodu peněz. Jednalo se o platby v řádech desítek tisíc korun. Žena tak postupně přišla o bezmála dva miliony korun,“ poznamenala Kyšnerová.

Pachatel se podle ní dopustil trestného činu podvodu, za což mu hrozí až osmileté vězení.

„Bohužel se nejedná o ojedinělý případ, se kterým jsme se setkali. Kriminalisté obdobné skutky prověřují několikrát za rok. Apelujeme proto zejména na opuštěné ženy, aby byly při elektronické komunikaci s neznámými osobami velmi obezřetné a řádně zvažovaly, od koho přijímají nabízené přátelství,“ zdůraznila Kyšnerová.

Podle policie je také nutné dávat si pozor na sliby týkající se vážného vztahu, zejména s osobou ze zahraničí. „Podvodníci dokážou využít osamělosti a velmi citlivě působit milými slovy, komplimenty či lichotkami. Pachatelé se často schovávají za identitou vzdělaného člověka, například lékaře, architekta, vojáka nebo nějakého specialisty. Tito muži bývají často rozvedení nebo vdovci a touží po vážném a harmonickém vztahu. Předstírají intenzivní zájem o soukromí, vědí, co osamělá žena potřebuje. Své oběti zpracovávají sladkými slůvky, často i řadu týdnů či měsíců,“ varovala Kyšnerová. Dodala, že po určité době přicházejí se svými požadavky, a to formou žádosti o finanční pomoc, například na proclení cenného balíčku, na lékařské ošetření, na investice do podnikání a další. „Nikdo by neměl posílat peníze nikomu, koho zná pouze z virtuálního prostředí a nemůže si ověřit jeho identitu. Tito pachatelé vystupují pod falešnými profily a jejich jediným cílem je vylákat z lidí nezanedbatelné finanční prostředky,“ upozornila mluvčí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x