Setkání fotbalových legend v Kroměříži. Dorazí i Koller, Brückner nebo Šilhavý

Setkání fotbalových legend v Kroměříži se ponese ve znamení kulatých výročí. Na fotografii Josef Silný. Foto: www.spartaforever.cz
KROMĚŘÍŽ - Velké setkání fotbalových legend nazvané Kanonýři v Kroměříži se ponese v duchu významných kulatých výročí. Na Hané se 18. června bude slavit 50. výročí založení Klubu ligových kanonýrů týdeníku GÓL, 120 let od narození prvního člena klubu, kroměřížského rodáka Jožky Silného, ale také kulatiny dvou bývalých reprezentačních útočníků pocházejících z nedalekého Hulína. Mistr Evropy z Bělehradu v roce 1976 Zdeněk Nehoda letos slaví 70. a stříbrný medailista z EURA 1996 v Anglii Radek Drulák 60. narozeniny.

„Jožku Silného si připomeneme tím, že po něm pojmenujeme kroměřížský fotbalový stadion. Legendárním střelcům Zdeňkovi Nehodovi a Radkovi Drulákovi budeme moci s fanoušky vzdát hold a popřát jim pevné zdraví do dalších let osobně. Dlouhá léta reprezentovali naši zemi a také náš region, čehož si velmi cením. Mám velkou z radost z toho, že se nimi a s dalšími desítkami fotbalových legend v Kroměříži potkáme,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Pikantní je, že díky tomuto projektu se dočkala upřesnění bilance Jožky Silného. Při kontrole bylo z veřejných zdrojů zjištěno, že mu chybějí góly vstřelené na angažmá v Nimes v ročníku 1934/35. Stávající počet byl navýšen o devět branek na 136, což kroměřížského rodáka posunulo na 27. příčku v Klubu ligových kanonýrů týdeníku GÓL. Jožka Silný je prvním z fotbalistů, kterému se podařilo mety sta gólů dosáhnout. Stalo se tak 16. října 1932 v derby Sparta – Slavia, a to trefou do sítě brankáře Františka Pláničky.

Klub ligových kanonýrů vznikl v roce 1972. Sdružuje hráče, kteří během kariéry nastříleli sto a více ligových branek. Nyní je v klubu 76 fotbalistů. Jediný Milan Škoda z FK Mladá Boleslav je stále aktivní. Co do počtu gólů kanonýrům vládne nedostižný slávistický střelec Josef Bican s 447 brankami.

Fanoušci se v Kroměříži mohou těšit na bývalé i současné reprezentanty. Hvězdy let minulých zastoupí například Antonín Panenka, Ivo Viktor, Zdeněk Nehoda, Ladislav Vízek, Ivan Hašek či Jan Koller, dorazí i nynější esa v čele s nedávným reprezentačním kapitánem Vladimírem Daridou. K vidění budou i trenérská esa Karel Brückner, Petr Uličný či nynější kouč reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Fotbalové odpoledne začne v 13:30 hodin odhalením pamětní desky u brány stadionu, který od tohoto okamžiku ponese jméno Jožky Silného. Poté začne zápas starých gard domácí Hanácké Slavie Kroměříž s Bohemians Praha, kde Jožka Silný končil svou ligovou kariéru. V Kroměříži pak hrál divizi až do svých 40 let. Vrcholem odpoledne bude zápas ligových kanonýrů Česka proti kolegům ze Slovenska. Představí se v něm například David Lafata, Horst Siegl, Pavel Kuka a výše zmínění Drulák, Koller, Vízek, Hašek a Panenka.

Z bělehradských mistrů Evropy v roce 1976 kromě něj a Viktora s Nehodou do Kroměříže dorazí i Karol Dobiaš, Ján Pivarník či Ladislav Jurkemik. Stříbrné účastníky mistrovství světa v Chile 1962 zastoupí Josef Jelínek a Jozef Štibrányi, stříbrné olympioniky z Tokia 1964 Ján Geleta a Jan Brumovský a zlaté olympioniky z roku 1980 Jindřich Svoboda, Werner Lička či Oldřich Rott. Diváci se mohou těšit i na stříbrné hrdiny z EURA 1996 v Anglii Vladimíra Šmicera, Miroslava Kadlece, Radoslava Látala a další.

Odpolednem bude provázet moderátor Libor Bouček, který mimo jiné povede rozhovory s přítomnými osobnostmi. Pro fanoušky bude připravena tombola čítající symbolicky 50 hodnotných cen, například podepsané dresy ligových týmů, fotbalové publikace a podobně. Vstupenkou do tomboly bude číslovaný výpravný bulletin. Fanoušci budou moci také získat autogramy fotbalových hvězd, pořídit si upomínkové předměty včetně speciálně k setkání vyrobeného odznaku či kalendáře na rok 2023 nazvaného Když míří kanonýři s kresbami kreslíře Petra Urbana.

Vstupenky jsou v předprodeji v síti Ticketportal. Kroměřížané si je mohou koupit v Turistickém informačním centru v Prusinovského ulici.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x