Silničářům začíná zimní sezóna. Připravují se i na krizový covidový scénář

Začíná sezóna zimní údržby. Foto: ŘSD ČR
ZLÍNSKÝ KRAJ – Sezóna zimní údržby začala. Silničáři mají kromě materiálu a techniky připraven také plán na zvládnutí krizového scénáře, který počítá s možným výpadkem zaměstnanců v důsledku nepříznivé epidemiologické situace.

V pondělí 1. listopadu začala sezóna zimní údržby na dálnicích a silnicích I. třídy. Silničáři mají ve skladech již doplněny zásoby posypových materiálů, konkrétně 9 000 tun soli, a aktuálně chystají techniku. Celkově bude ve Zlínském kraji k dispozici 35 sypačů, 12 nakladačů, 3 sněhové frézy, 5 šípových pluhů a 26 traktorů s radlicemi.

Ve Zlínském kraji zajišťují zimní údržbu okresní správy a údržby silnic Zlínska, Kroměřížska, Slovácka, Valašska a společnost AVE. Spolupráce v obvodech je provázaná. „Přípravy na zimní období jsou v plném proudu. Realizujeme přípravu a přestavbu vozidel na zimní údržbu, servisní prohlídky či kalibrace sypačů. Proběhlo také každoroční školení dispečerů,“ uvedl manažer společnosti AVE Tomáš Kulhánek.

Silničáři se také připravují na možný výpadek zaměstnanců v důsledku nepříznivé epidemiologické situace. „Opět připravujeme a budeme do praxe zavádět opatření k eliminaci možných personálních výpadků v souvislosti s nemocí covid-19. Například rozdělení řidičů i dispečerů na minimálně dvě skupiny, které se mezi sebou nebudou potkávat. Budou probíhat dezinfekce vozidel při střídání řidičů, dezinfekce šaten, pracovišť dispečerů. Samozřejmostí je používání roušek a dezinfekce rukou,“ dodal Tomáš Kulhánek.

Správa Ředitelství silnic a dálnic ve Zlínském kraji zajišťuje údržbu 386 km silnic I. třídy a 20 km dálnic. Letos ještě přibude nový úsek dálnice D55 – jihovýchodní obchvat Otrokovic, který bude zprovozněn už ve čtvrtek 4. listopadu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x