Silnici z Bojkovic do Rudimova přerušil sesuv

Ilustrační foto (Foto: Zlínský kraj)
ZLÍNSKÝ KRAJ - Deštivé počasí posledních týdnů se negativně projevilo na krajské silnici, která vede z Bojkovic do Rudimova. Z důvodu sesuvu části silničního tělesa v podmáčeném svažitém terénu musela být tato komunikace uzavřena pro veškerý provoz, serveru Zlin.cz to oznámil Jan Vandík z tiskového oddělení krajského úřadu.

Vlivem deštivého počasí došlo k sesouvání části silničního tělesa ve směrovém oblouku silnice III/49515 mezi Bojkovicemi a Rudimovem, na okraji lesa. Postupující narušení vozovky včetně poškození propustku pod komunikací a také důraz na bezpečnost účastníků silničního provozu si vyžádaly úplné uzavření tohoto úseku silnice pro všechny druhy vozidel. K jízdám z Bojkovic do Rudimova a opačně lze nyní využít objízdnou trasu přes Pitín a Slavičín.

V zasaženém silničním úseku, který je nyní dlouhý asi padesát metrů, zaznamenali silničáři určité pohyby podmáčeného podloží vozovky již v polovině října. Zúžili průjezdní profil dopravním značením, aby vozidla nenajížděla na poškozený a podemletý okraj vozovky. „Sesuv terénu však vlivem vydatných dešťů dále pokračoval, a tak bylo nakonec nezbytné uzavřít celou silnici a poslat motoristy na objízdnou trasu přes Slavičín,“ uvedl ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK) Bronislav Malý. Silnice z Bojkovic do Rudimova nemá příliš velké dopravní zatížení, nevede tudy ani žádná pravidelná autobusová linka, v zimě se neudržuje.

Pracovníci ŘSZK, které je majetkovým správcem krajských silnic II. a III. třídy, již obdrželi první vyjádření geologa. Podrobnější geologický průzkum, od kterého se bude odvíjet projekt na sanaci sesuvu i přesnější vyčíslení nákladů, bude možný, až rozbahněný terén alespoň částečně vyschne. „Předpokládáme, že by se stavební práce na zpevnění tohoto místa a na opravě silničního tělesa včetně odvodnění mohly uskutečnit do konce prvního pololetí roku 2021,“ odhadl ředitel ŘSZK.

Poškození silnic sesuvy terénu nejsou v oblasti východní Moravy žádnou výjimkou. Objevují se nejčastěji v obdobích vydatnějších a dlouhodobějších dešťů. Sanace každého takového sesuvu na krajských silnicích stála v minulosti podle rozsahu od několika set tisíc až po 10 i více milionů korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x