Situace v Kroměříži: otevřou se školy i hřbitov, cyklostezka zůstane zavřená a lidé by neměli chodit ke břehům

foto: město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – Stejně jako zbytek Zlínského kraje, i Kroměříž hlásí, že hladina Moravy klesá a situace je klidná. Problémem je jen několik lagun, které po velké vodě zůstaly. Město navíc vyzývá občany, aby nechodili podél břehů řeky, jelikož mohou být poškozené. Stále platí doporučení, aby se lidé vyhýbali parkům a lesům, kvůli pádům stromů zůstává zavřená cyklostezka do Kvasic. Ve čtvrtek chce město otevřít zbylé školy, které jsou nejblíž řece Moravě, a zpřístupněný bude i hřbitov.

„Situace ve městě je klidná, nemáme už žádné rizikové místo. Zabýváme se aktuálně tím, jak pomoci vodě s odtokem z několika velkých lagun. V Kotojedech kráčející bagr vytváří strouhu pro odvod vody za železniční tratí, aby mohla odtéci do Kotojedky. V okolí vážanského domova pro seniory tři jednotky dobrovolných hasičů odčerpávají lagunu z polí, aby ulevily nátoku spodních vod do výtahových šachet domova. Hrozba velkých povodní srovnatelných s rokem 1997 se naštěstí nenaplnila. Chtěl bych znovu moc poděkovat každému z mnoha lidí, kteří v Kroměříži v době povodní pomáhali,“ uvedl starosta Kroměříže Tomáš Opatrný.

Hladina Moravy klesá

Řeka Morava dosahovala při pondělní kulminaci ve 23:00 hodin 643 centimetrů. Aktuálně ale klesá a dnes ve 14:00 hodin to bylo už jen 488 centimetrů. Dosáhla tak už jen 1. stavu povodňové aktivity. Hladina klesala i v noci na dnešek, a to i přes to, že do ní přitékala voda z horního toku Moravy z Olomouce. Platí tak, že v Kroměříži způsobily při zářijové povodni problémy menší vodní toky, zejména Kotojedka, Zacharka a Vážanský potok. Obyvatelé Dolních Zahrad zase s obavami sledovali stoupající hladinu odvodňovacího kanálu Wolfův splávek.

Nechoďte k břehu!

Hlídky i nadále monitorují situaci na vodních tocích a vyzývají lidi, aby nechodili ke břehům. „Důvodem není tentokrát zvyšující se hladina, ale kontrolujeme stav břehů, které po povodni mohou být poškozené. Chtěl bych vyzvat občany, aby se v zájmu své bezpečnosti na březích řek, říček a potoků nepohybovali. V důsledku velkého množství vody, které koryty teklo, není totiž vyloučen sesuv břehů,“ dodal Opatrný.

Vyhýbejte se lesům a parkům, cyklostezka zůstává zavřená

I nadále by se lidé měli z bezpečnostních důvodů vyhýbat lesům a parkům, hrozí tady totiž pády stromů. Ty padaly například v Barbořině a v Podzámecké zahradě. Stejný problém panuje i na cyklostezce z Kroměříže do Kvasic, která je právě kvůli spadeným stromům neprůjezdná a zůstává uzavřená.

Hřbitov se otevře zřejmě ve čtvrtek

Zavřený zůstává taky kroměřížský hřbitov ve Velehradské ulici. „Na hřbitově spadly větve, které musíme odstranit. Je také nutné zkontrolovat stromy odborníkem. Rádi bychom hřbitov otevřeli během čtvrtka,“ řekl Marian Vítek, ředitel společnosti Kroměřížské technické služby, která hřbitovy ve městě spravuje.

Na lávku se vrací zábradlí

Pracovníci technických služeb začali v průběhu středy s opětovnou instalací zábradlí na lávku přes Moravu. To muselo být z bezpečnostních důvodů odřezáno. Práce potrvají několik dnů a termín znovuotevření lávky zatím nebyl stanoven.

Ve čtvrtek se otevřou zbylé školy

Základní škola Zámoraví a Mateřská škola Štítného dnes ještě zůstaly zavřené, situace se ale od zítřka změní. „Ve čtvrtek již znovu otevřeme i tyto školy, které jsou nejblíže řece Moravě a u kterých byla hrozba zaplavení z našich škol největší,“ uvedl starosta Opatrný.

Bezplatné parkování končí 23. září

Město s ohledem na hrozbu záplav umožnilo lidem bezplatné parkování na celém území Kroměříže. Poté, co hrozba pominula, ruší i toto opatření. Parkovné se tak začne opět vybírat od pondělí 23. září.

Pokračuje úklid vážanského domova, voda tam napáchala velké škody

I nadále pokračují úklidové práce v zatopeném Domově pro seniory ve Vážanech. „Dnes nám pomáhají i pracovníci charity a městského úřadu, kterým bych za to chtěla poděkovat,“ uvedla Dagmar Klučková, ředitelka Sociálních služeb města Kroměříže, pod které domov spadá. Dobrovolní hasiči už odčerpali vodu ze zaplaveného sklepa. „Problém ale máme ve výtahových šachtách, kam po odčerpání povodňové vody natekla spodní voda,“ dodala Klučková. Škody budou vysoké, zničený je nábytek, rozvody elektřiny i další zařízení. „Hrubým odhadem se škoda pohybuje kolem 20 milionů korun,“ doplnila Klučková. Všechny zatopené prostory se také musí desinfikovat a vymalovat, aby se do domova mohlo vrátit 111 evakuovaných klientů.

Pytle s pískem si mohou lidé nechat

Město také oznamuje občanům, že pytle s pískem, které v minulých dnech darovalo obyvatelům ohrožených lokalit, si mohou v případě zájmu ponechat. „Ještě jednou bych rád poděkoval všem, kteří se na přípravě pytlů podíleli, ať už to jsou dobrovolníci, zaměstnanci města a dalších organizací, ale i zástupci firem, kteří nám o víkendu z obvykle zavřených provozoven vydávali pytle i písek. Kroměřížské technické služby jsou nyní abnormálně vytížené úklidem a dalšími pracemi, a tak nemohou sbírat pytle s pískem po městě. Moc nám pomůže, pokud je lidé využijí podle svého uvážení, nebo písek z nich například darují stavebním firmám,“ doplnil místostarosta Karel Holík.