Sjezdovky zavřeny, hory plné lidí

Lyžaři v Karolince Foto: Karel Palička
VÝCHODNÍ MORAVA - Až budou kronikáři popisovat "covidový" rok 2020, jistě jim vedle moře zajímavých a do té doby naprosto netušených věcí ohledně šíření nákazy neunikne ani jeden paradox posledních dnů zmíněného letopočtu.

Lyžařská sezóna začala rozhodnutím vlády 18. prosince a skončila jen o osm dní později.

Po přírodním sněhu na sjezdovkách od Velkých Karlovic po Stupavu ani památky, přesto se díky umělému vydalo během osmi dnů „sklouznout“ veliké množství lidí.

„Mohu potvrdit, že vánoční dny k nám přivedly stovky lidí, využili každičké minuty, zavírali jsme na Štěpána po osmé večer. Teď musíme od neděle vydat zákaz vstupu a žádáme, aby jej striktně dodržovali i bobisté a sáňkaři,“ komentoval nezvyklou situaci provozovatel areálu na Stupavě Lubomír Orel.

„Ještě na Štěpána jsem vzal tři vnuky a pořádně jsme si zalyžovali, teď musíme zase lyže sundat, co naděláme. Věřím, že se co nejdříve areály jako ten náš v Karolince otevřou,“ konstatoval Karel Palička.

Jinde i přes zavření areálů zasněžují, chladnější počasí je v tomto směru inspirující. Bílý povrch se po několika letech objevil na zlínském lyžařském svahu a děla byla v akci třeba na Trojáku.

Poslední letošní neděli nebylo přes uzavření tamního střediska pro sjezdové radovánky ani místečko na rozměrném parkovišti, desítky turistů přivezly i autobusy.

„Na lyže to bohužel není, dáme si ale sedmikilometrovou túru pěkně po svých na Tesák po zdejší magistrále, snad nám zbydou síly i na cestu zpět,“ nadechovala se čerstvého vzduchu paní Hana, která vyrazila do Hostýnských vrchů s manželem a dvěma dětmi.

Zdejší běžecká magistrála by zřejmě i v časech nejstriktnějších protiepidemických opatření zažívala velký boom. Ale co naplat, přírodní sníh je zatím i na konci roku naprosto nedostatkovým zbožím.

Sponzorem článku je Bouda Šestidomí, která vám nabízí:

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x