Skandál ve vsetínském očkovacím centru. Skupinka žen vydávala falešné očkovací certifikáty

Ilustrační foto
VSETÍN – Pořádný skandál otřásá v těchto dnech Vsetínskou nemocnicí. Policie podezírá čtyři ženy včetně dvou pracovnic očkovacího centra, že více než 70 lidem zajistily falešné potvrzení o vakcinaci proti covidu-19. Přišly si na více než půl milionu korun.

Vsetínská policie zahájila trestní stíhání čtyř žen, které od loňského září zájemcům zajišťovaly a prodávaly falešné certifikáty o očkování proti covidu-19. Podle policie pracovala skupinka po dvojicích. Dvě ženy sháněly neočkované zájemce o očkovací certifikáty po celé republice, zatímco další dvě pracovaly přímo v očkovacím centru Vsetínské nemocnice, kde evidovaly dotyčné osoby do příslušných systémů.

Skupinka žen prodala padělané potvrzení o vakcinaci celkem 74 lidem, od nichž měla vyinkasovat přes půl milionu korun. „Částky, za které dvě z žen zájemcům tyto certifikáty zprostředkovávaly, byly v rozmezí od dvou do sedmi tisíc za jednu dávku,“ upřesnil mluvčí policie Petr Jaroš.

Nezůstalo ale jen u finančních výdělků. Jedna z pracovnic očkovacího centra dostala za své podvodné služby kosmetiku v hodnotě několika tisíc korun. Druhá zdravotnice dělala vše zcela zadarmo, zřejmě z přesvědčení.

Na podvodné praktiky kolem falešných očkovacích certifikátů upozornil vedení nemocnice anonymní dopis. „Tuto zprávu jsme hned předali Policii České republiky spolu s trestním oznámením,“ uvedla ředitelka Vsetínské nemocnice Věra Prousková.

Podle ředitelky nemocnice se jedna ze zdravotnic k podvodu již přiznala a sama před měsícem požádala o ukončení pracovního poměru. Na potvrzení druhého jména vedení nemocnice čeká.

Očkovací certifikáty, které zájemci podvodem získali, jim budou k ničemu. „Když jsme se dozvěděli, že ty certifikáty nejsou platné a že lidé nebyli očkováni, nechali jsme je zneplatnit,“ řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Všechny čtyři ženy policie obvinila z padělání veřejné listiny, tři z nich navíc z přijetí úplatku. Jedna z pracovnic očkovacího centra má mít navíc kvůli zničení více než 70 vakcín na svědomí poškození cizí věci. Celkově tak může jedné dvojici hrozit až pět a druhé až osm let odnětí svobody.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x