Skanzen Modrá patří mezi top 100 udržitelných světových turistických destinací

Foto: Archiv CCRVM Zdeněk Urbanovský
MODRÁ – Skanzen Modrá se zařadil mezi top 100 udržitelných turistických destinací na světě. Mezi světovou elitu se dostal jako dosud jediný český zástupce, řekl serveru Zlin.cz Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Skanzen uspěl v letošní celosvětové soutěži TOP 100 trvale udržitelných destinací. Pořádá ji nezisková nadace Green Destination, jejímiž hlavními partnery jsou odborné a akademické instituce a jejich experti. „Nadace podporuje ekologicky šetrné a udržitelné formy cestovního ruchu, její doporučení jsou akceptována organizacemi cestovního ruchu na celém světě. Zařazení na seznam udržitelných destinací zvyšuje nejen prestiž lokality, ale také jí poskytuje významnou marketingovou podporu,“ uvedl Urbanovský.

Podle organizátorů soutěže si skanzen ocenění vysloužil díky tomu, že obec klade velký důraz na životní prostředí, lokální biodiverzitu a ekologickou rovnováhu v přírodě. „Mimo jiné zde probíhají vzdělávací a demonstrační aktivity zaměřené na ekonomiku šetrnou k životnímu prostředí a lidskou činnost v krajině, která brání degradaci a ohrožení populace různých druhů a podporuje zachování původních druhů,“ řekl Urbanovský.

Příklady dobré praxe podle něj obec Modrá často prezentuje na národních konferencích a tím ukazuje, jak lze obdobné projekty realizovat v různých lokalitách ČR. „Unikátnost projektu Skanzen Modrá spočívá také v propojení veřejného, neziskového a podnikatelského sektoru, díky kterému se podařilo vybudovat atraktivní, a přesto k přírodě šetrné turistické cíle a turistickou infrastrukturu, která zároveň obohacuje a zpestřuje krajinu,“ informoval Urbanovský.

Komplex tvoří Archeoskanzen Modrá, Centrum slováckých tradic, Živá voda Modrá, Stezka praturů, Terárium Modrá, hotel a restaurace Skanzen, rybníky, kostelík sv. Jana a okolní krajina.

„U zrodu dnešního areálu byla myšlenka, kterou se podařilo postupně rozvíjet a díky úsilí všech zapojených partnerů proměnit nevzhledný brownfield na okraji obce v top destinaci s jednou z nejvyšších návštěvností ve Zlínském kraji. Ocenění nás příjemně překvapilo. Dodalo nám novou energii k dalším aktivitám, které také budou realizovány v podobném, přírodě blízkém a trvale udržitelném duchu“ uvedl starosta Modré Miroslav Kovářík.

Ocenění si považuje i centrála cestovního ruchu. „Trvale udržitelný rozvoj cestovního ruchu a zejména vztahy mezi místní komunitou a turistickou veřejností jsou jedním z nejčastěji řešených problémů, kterými se sektor cestovního ruchu zabývá. Z tohoto úhlu pohledu je projekt Skanzen Modrá vzorovou ukázkou toho, že lze nalézt přírodě a společnosti šetrná řešení a zapojit do projektu místní komunitu. Ocenění, kterého se skanzenu dostalo v celosvětovém měřítku, to jen potvrzuje. Skanzen je skvělým reprezentantem a tahounem v rámci celého regionu Východní Moravy,“ uvedla ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Petra Psotková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x