Škatule, škatule, hýbejte se! Desítky kněží ve farnostech Zlínského kraje změní působiště

Ilustrační foto: Arcibiskupství olomoucké
ZLÍNSKÝ KRAJ – Dvacítku kněží, dva jáhny a některé další duchovní olomoucké arcidiecéze čeká v těchto týdnech loučení s jejich dosavadním působištěm a stěhování na nové místo. O personálních změnách rozhodnul administrátor diecéze biskup Josef Nuzík.

Změny ve vedení čekají tři děkanáty. „Z Veselí nad Moravou odchází dosavadní farář a děkan Mons. Václav Vrba, který bude nově sloužit jako farář ve Stříteži nad Ludinou. Jeho místo faráře ve Veselí a děkana veselského děkanátu zaujme P. Andrzej Bystrzycki, doposud farář ve Štítné nad Vláří,“ sdělil tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého Jiří Gračka.

Nového faráře a děkana budou mít také ve Vizovicích. „Dosud zde působící P. Vít Hlavica se nově stává rektorem Arcibiskupského kněžského semináře v Olomouci a místo něj do čela vizovické farnosti i místního děkanátu nastupuje P. Vladimír Mrázek,“ pokračoval Gračka. Mrázek byl dosud farářem a děkanem v Kyjově a na obě pozice místo něj nastoupí P. Pavel Stuška, který zatím působí jako rektor semináře.

Změna po třiatřiceti letech čeká farnost Újezd u Valašských Klobouk. Dosavadní farář Mons. Jan Můčka bude nově sloužit jako výpomocný duchovní ve Strážnici a na jeho místo nastoupí P. Jan Mach, který nyní působí v Lukově. „Duchovní správu Lukova dostává nově na starosti P. Karel Janíček, který nyní vypomáhá v kroměřížské farnosti Panny Marie, a zde ho nahradí P. Jiří Rek, doposud farář v Uherském Brodě – Újezdci. Sem místo něj přijde P. Vlastimil Vaněk, nyní farář v Hovězí, kde se novým administrátorem stane P. Ludvík Málek SVD, doposud kaplan v Novém Hrozenkově,“ vyjmenoval změny Jiří Gračka.

Nového faráře dostanou také farnosti Dolní a Horní Němčí, odkud dosavadní farář P. Petr Hofírek odchází do Vnorov, a na jeho místo přichází současný zlínský kaplan P. Jiří Luňák. „Nynější vnorovský farář P. Josef Jelínek bude nově sloužit v Senici na Hané a okolí, odkud duchovní P. Martin Mališka odchází do Želechovic nad Dřevnicí a Provodova, dosavadní duchovní v Želechovicích a Provodově P. Pavel Martinka bude nově sloužit ve Štítné nad Vláří,“ upřesnil Gračka.

Mění se také některé kaplanské pozice. Do Zlína nově přichází P. Josef Biernát, který nyní slouží jako kaplan v Bystřici pod Hostýnem a okolí, a na jeho místo přechází dosavadní luhačovický kaplan P. Jan Svozílek. Kaplanem v Luhačovicích se nově stane P. Dominik Kovář, nyní kaplan v Holešově.

A nová působiště čekají také na dva jáhny. „Josef Kvapilík, který byl vysvěcen letos v polovině června, bude působit jako jáhen v Rajnochovicích a v místním arcidiecézním centru života mládeže Přístav. Václav Slivka, vysvěcený před rokem a dosud působící v rámci Arcibiskupského kněžského semináře, se pak nově stává jáhnem na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži,“ dodal Jiří Gračka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x