Školák František: díky, milý Mikuláši, bílá nadílka je nejlepší

foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Osmiletý František z Provodova to vzal od rána z gruntu. Napřed pomohl tátovi odhrnout sníh, pak vzal boby, sestru Stelu, fenku Jenny a oddal se sněhovým radovánkám. V neděli samozřejmě očekával také večerní návštěvu Mikuláše a spol.

„Mně udělal Mikuláš radost už tím, že dodal takovou pěknou porci sněhu, jestli dodá ještě něco pěkného i večer, pak to u mne bude mít hodně dobré,“ hlásil zvesela malý glosátor. Společně s kamarády si mohl užívat bílé nadílky do sytosti. „Teď jdeme na boby, odpoledne se bude dělat iglú nebo aspoň sněhulák a určitě se budeme i koulovat. Mikuláš musí vidět, že nejsme žádní lenoši,“ hlásil činorodý klučina.

Poněkud jiné starosti měli například silničáři. Náměstek Správy a údržby silnic Slovácka Jaroslav Miča mohl v neděli dopoledne konkretizovat: „Naši chlapi byli v zápřahu od jedné hodiny po půlnoci, venku bylo 11 sypačů, kolem půl jedenácté dopoledne hlásili upravené silnice i ve vyšších polohách. Náročné to tradičně bývá ve vyšších polohách třeba v okolí Starého Hrozenkova, stejně tak ve Chřibech,“ popisoval aktuální situaci.

Do „výkonu povolání“ zasáhlo silné sněžení také čertovským družinám v Lidečku, kde se tradičně konají jejich třídenní reje. „Naši čerti i Mikuláši, stejně jako smrtka nebo prďa, což je čert bezrohý, jsou naprosto odolní, tohle jim jenom dodalo síly a pro návštěvníky naší obce ještě ozvláštnilo tradiční mikulášskou podívanou,“ komentoval zimní ráz počasí starosta Lidečka Vojtěch Ryza.

„Sněhu přibylo i ve vyšších polohách, prakticky všude na horách je absolutně bílo. Samozřejmě to platí i u nás, zasněžujeme, možná ještě více než sníh by nás potěšil výraznější a trvalejší pokles teplot,“ hlásil z Trojáku tamní provozovatel vleků Jakub Juračka.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x