Začaly přípravy na Tříkrálovou sbírku 2022

Skupinky Tří králů budou opět klasicky obcházet města a obce. Foto: Charita UH
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Tři králové budou koledovat v celém Zlínském kraji. My jsme se vydali podívat, jak vypadají přípravy v Uherském Hradišti. Od poloviny prosince finišují přípravy na Tříkrálovou sbírku v Charitě Uherské Hradiště. Materiál si postupně přijíždějí do centrály na Velehradské ulici vyzvednout jednotliví asistenti ze 46 obcí, které pod uherskohradišťskou charitu spadají.

Odvážejí si kasičky, průkazky, cukr, křídy, samolepky na dveře a další nezbytné věci, které jsou ke sbírce zapotřebí. Kdo chce, může si zapůjčit pro své koledníčky také kostýmy. Těch má uherskohradišťská charita v nabídce více než tři sta kusů.

Oproti letošnímu roku, kdy zemi svírala omezení kvůli pandemii covidu, budou počátkem nového roku 2022 skupinky Tří králů obcházet jednotlivé domácnosti a byty, jak bylo od počátku sbírky zvykem.

Všechny obce zatím ale ještě neví, kolik skupinek koledníků do ulic nakonec vyjde. Situace se stále mění, protože je mnoho lidí nemocných nebo v karanténě a další přibývají. V roce 2020 vyšlo do ulic 428 skupinek. Uvidíme, kolik jich bude tentokrát,“ uvedla koordinátorka Tříkrálové sbírky Charity Uherské Hradiště Marcela Kokoliová.

Kvůli nedostatku papíru zatím tiskárna nevytiskla kalendáře, které koledníci vždy věnovali dárcům spolu s cukrem jako poděkování za finanční dar. „Pevně věříme, že budou dodány včas, abychom je mohli všem asistentům jednotlivých obcí předat,“ řekla koordinátorka sbírky Marcela Kokoliová.

Skupinky Tří králů absolvují na Uherskohradišťsku obchůzku v termínu od 1. do 16. ledna 2022. Konkrétní termíny si města a obce stanoví samy. „Nesmírně si vážíme všech dobrovolníků, kteří se do sbírky zapojují. Jen na Uherskohradišťsku jsou to tisíce lidí, bez jejichž pomoci by se sbírka nemohla uskutečnit,“ upozornil s vděčností ředitel Charity Uherské Hradiště Jiří Jakeš.

V roce 2022 podpoří Tříkrálová sbírka Domácí hospic Antonínek, obnovu vozového parku pro naše terénní služby a počítáme s přímou pomocí občanům Uherskohradišťska, kteří se ocitli z jakéhokoliv důvodu v nouzi. Samozřejmě jsme schopni okamžitě zareagovat na další potřeby, které se v nadcházejícím roce vyskytnou,“ informoval o plánovaném využití výtěžku sbírky Dalibor Jirásek, projektový manažer Charity Uherské Hradiště.

Pokud by někoho Tři králové nezastihli doma a chtěl by přesto podpořit dobrou věc, může využít on-line koledu a finanční dar zaslat na účet č. 66008822/0800 s uvedení variabilního symbolu 777970081. Kromě toho bude umístěna také tzv. „pevná kasička“ ve Stanclově lékárně na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti, kde budou moct lidé přispívat v průběhu celého tříkrálového koledování až do 16. ledna 2022.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x