Slovácké divadlo bylo nominováno na prestižní Cenu Marka Ravenhilla

Herci, režisér Lukáš Kopecký a dramatik Jan Šotkovský – Třináctkrát za svědka. Foto: Kuba Jíra
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Po účasti na Festivalu smíchu, odkud si herec Zdeněk Trčálek odvezl cenu za nejlepší mužský herecký výkon, je aktuálně úspěšná inscenace Slováckého divadla Třináctkrát za svědka nominována na prestižní Cenu Marka Ravenhilla, a to jako jediná z Moravy! O vítězích bude jasno už 6. června.

Cena Marka Ravenhilla za inscenaci nového textu se uděluje od roku 2010 za počin v inscenování současné dramatiky. Nezávislá porota tentokrát vybírala z více než sta inscenací, přičemž do užší nominace se dostalo sedm z nich.

Uherskohradišťská scéna reprezentuje divadla z celé Moravy jako jediná, vedle ní jsou v nominaci tři pražská divadla, a to Národní divadlo, Švandovo divadlo, Divadlo pod Palmovkou. Cenu si mohou odvézt i zástupci Jihočeského divadla nebo Činoherního studia Ústí nad Labem.

Jan Šotkovský žánr romantické komedie funkčně divadelně rozvíjí a zahrává si s jeho žánrovými pravidly s nadhledem a ironií. Komedie byla napsána přímo na výzvu Slováckého divadla, tedy přímo na tělo protagonistům – inscenace v režii Lukáše Kopeckého se o tyto kvality textu opírá a zúročuje je,“ napsal u zdůvodnění nominace recenzent David Drozd.

Komedii Třináctkrát za svědka o čtyřicátníkovi Adamovi Fojtíkovi, který dokáže rozpoznat, kdo se k sobě hodí a dokáže vytvořit plnohodnotný vztah, uvedli slováčtí divadelníci v premiéře 4. února 2023, od té doby má za sebou tři desítky repríz.

Nominace na Cenu Marka Ravenhilla je pro nás dobrou zprávou, že ve Slováckém divadle děláme inscenace, o kterých se ví i daleko za hranicemi regionu a že se s námi počítá u těch nejprestižnějších ocenění. Máme z toho samozřejmě radost,“ říká herec a mluvčí slovácké scény Josef Kubáník.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x