Slovácké divadlo má díky Jiřímu Hejcmanovi další nominaci na Thálii

Jiří Hejcman, Cyrano z Bergeracu. Foto: Filip Fojtík, Slovácké divadlo
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Slovácké divadlo má další nominaci na Thálii. Mezi deset nejlepších činoherců loňského roku se probojoval Jiří Hejcman za ztvárnění titulní role v inscenaci Dodo Gombára Cyrano z Bergeracu. Širší nominaci na nejprestižnější divadelní ocenění oznámila herecká asociace ve čtvrtek 7. září na své tiskové konferenci.

Roli Cyrana jsem od začátku vnímal jako výjimečnou a můžu říct, že je to pro mě zatím má role životní. Výborně jsem si sedl s režisérem Dodem Gombárem, věřil jsem mu a on mně. Všechno to přišlo v pravý čas – vzhledem ke svému věku už vím, co se ta postava snaží sdělit. Někdy se to prostě sejde tak, jak má. Je to ale včetně všech ostatních lidí, kteří se na inscenaci podílí, a že jich v Cyranovi je. Proto není fráze, když řeknu, že nominace na Thálii je oceněním nás všech, říká Jiří Hejcman.

Radost z nominace má i umělecký šéf slovácké scény Lukáš Kopecký.Jirka té roli odevzdal během zkoušení opravdu hodně, před blížící se premiérou si i oholil hlavu, aby se co nejvíce přetělesnil do charakteru Cyrana a aby se co nejvíce přiblížil představě, o jaké s režisérem Dodo Gombárem snili. Kdybych svůj širák už dávno neodhodil v dál, hluboce bych před Jiřího výkonem smeknul, dodává Lukáš Kopecký.

Inscenace měla premiéru loni v říjnu a jde o originální přebásnění slavného příběhu Edmonda Rostanda jedním z nejvýraznějších britských dramatiků současnosti Martinem Crimpem.

Se Cyranem se v roli tvůrce potkávám poprvé, ale jako divák jsem ho viděl několikrát. Nikdy jsem moc nevěděl, jakou cestu si k tomuto ctnostnému hrdinovi hledat. Přišlo mi trochu podezřelé, že by hlavní postava byla tak jednoduchá, jak se na první pohled zdá. Naopak Cyrano z 21. století z pera Martina Crimpa není postavou zcela kladnou. Vidíme před sebou chlapa středních let, ve kterém je skryta hluboká bolest, poodhaluje režisér inscenace Dodo Gombár.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x