Slovácké divadlo má nového ředitele, Jaroslava Bartoše

Foto: MěÚ Uherské Hradiště
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Nového ředitele jmenovala ve středu 26. srpna na svém zasedání Rada města Uherského Hradiště. Ing. Jaroslav Bartoš nastoupí do funkce 1. Září 2020, oznámil serveru Zlin.cz mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

“Na základě oznámení ředitele organizace Slovácké divadlo Uherské Hradiště, Michala Zetela, že k 31. 8. 2020 odstupuje z funkce a ke stejnému datu také ukončí pracovní poměr, bylo na pracovní místo ředitele/ředitelky příspěvkové organizace Slovácké divadlo Uherské Hradiště vyhlášeno výběrové řízení. Končící ředitel Michal Zetel do své funkce nastoupil po dlouholetém řediteli Igoru Stránském 1. září 2015. Michal Zetel ve funkci ředitele tedy končí přesně po pěti letech,” uvedl Pášma.

Rada vzala Zetelovo rozhodnutí na vědomí a vyhlásila váběrové řízení na nového ředitele. Do něho se přihlásilo celkem sedm zájemců.

Jaroslav Bartoš v  roce 2004 absolvoval VUT Brno. Naposledy vykonával funkci jednatele – ředitele společnosti Premium development s.r.o. Slovácké divadlo považuje za regionálního kulturního lídra s vysokou diváckou základnou, kterou si chce udržet a navíc vychovat novou generaci diváků. “Propaguje dlouhodobou prosperitu divadla, bude mít snahu řešit otázky existence Slováckého divadla ve stávajících prostorách,” přiblížil mluvčí radnice. Jaroslav Bartoš přichází podle jeho slov s uměleckou vizí, změnami ve schématu organizační struktury divadla a zejména s vizí ekonomiky a financování. Opatření, která plánuje uvést do praxe, by měla vést ke zvýšení soběstačnosti divadla. Chce navázat na práci předchozích ředitelů Igora Stránského a Michala Zetela, aby byla zachována kontinuita dramaturgického plánu a zároveň kvalita realizačního týmu Slováckého divadla.

Slovácké divadlo Uherské Hradiště je od roku 1945 významnou regionální kulturní institucí. Za dobu své existence si získalo sympatie mnoha tisíců návštěvníků a má vynikající zvuk po celé České republice. Udržet vysoký kredit divadla je pro město ale finančně náročné.

“Celkové roční náklady Slováckého divadla se pohybují kolem 50 milionů korun, přičemž přímo z rozpočtu města jde na divadlo ročně částka převyšující 25 milionů korun, a to i přesto, že zhruba 70 procent návštěvníků tvoří občané regionu, mimo města Uherské Hradiště. Z rozpočtu města je letos schváleno poskytnutí dotace 26,4 milionu korun, v minulých letech byla částka podobná. Dále město platí více než milion korun za nájem, neboť budova, ve které divadlo sídlí, není jeho majetkem. Další finanční prostředky město investuje také do nákladných oprav budovy divadla,” uvedl starosta Hradiště Stanislav Blaha a dodal: „Vzhledem k tomu, že od letošního roku v divadle působí umělecký šéf, jsme do funkce ředitele Slováckého divadla hledali především manažera. Člověka s výbornými řídícími, komunikačními a manažerskými schopnostmi. Doporučení výběrové komise i rozhodnutí rady města byla v případě pana Jaroslava Bartoše jednomyslná. Tímto bych chtěl novému panu řediteli popřát mnoho úspěchů”.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x