Slovácké divadlo nastuduje Romea a Julii

Petra Staňková a Pavel Šupina. Foto: Marek Malůšek
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Drama lásky, které rozechvívá emoce už více než čtyři staletí - to je příběh Romea a Julie z pera Williama Shakespeara. Už brzy jej budou moct prožívat i příznivci Slováckého divadla, a to počtvrté ve své historii, informoval server Zlin.cz mluvčí Slováckého divadla Josef Kubáník.

Drama milenců z Verony začal tento týden se souborem studovat režisér Lukáš Kopecký.

„Příběh Romea a Julie je součástí kulturního povědomí, součástí každodenní kultury. Ozvuky tohoto příběhu můžeme opakovaně nalézt ve filmu i populární hudbě. Za těch 424 let od napsání tohoto opusu však na Shakespearově zpracování ulpělo mnoho vrstev klišé a zaužívaných inscenačních postupů. Kdo z nás si při vyslovení Romeo a Julie nevybaví alespoň slavnou balkonovou scénu? Až na to, že žádný balkon v tomhle příběhu nikdy nebyl. Jenom okno. A tak jsem se rozhodl onu pomyslnou cibuli oloupat až k jádru věci a umožnit divákům zhlédnout notoricky známý příběh, jako by to bylo poprvé. Jistě nám k tomu pomůže i nový překlad Pavla Drábka, jenž vznikl speciálně pro Slovácké divadlo,“ vysvětlil Lukáš Kopecký.

Do ústředních postav mladých milenců obsadil Petru Staňkovou a Pavla Šupinu. „Jako malá jsem měla pocit, že je Julie taková uvzdychaná, utrápená holka, která si navíc neumí doma sjednat pořádek. A protože já byla od malička prostořeká a muselo být po mém, tak mě ta role nějak nelákala. Nejspíš mi teď za tohle mé mínění dá pěkně zabrat,“ usmívá se Petra Staňková.

Pavel Šupina se s Williamem Shakespearem prozatím setkal hlavně na škole při hereckých cvičeních. „Mám z Romea obrovský respekt, ale chci se s tím porvat, jak nejlépe dovedu. Je to výzva a jsem zvědavý, jak se s ní dokážu popasovat,“ prozradil Pavel Šupina.

V dalších rolích milostného příběhu se objeví Tomáš Šulaj, Zdeněk Trčálek, Jiří Hejcman, Josef Kubáník, chůvu si zahraje Irena Vacková, diváci se mohou těšit i na Pavlínu Hejcmanovou, Jitku Hlaváčovou a další. Premiéru by uherskohradišťští diváci chtěli publiku představit v polovině června. „Věříme, že v té době už budeme moct hrát, i když nepředpokládáme, že to bude přímo v divadle. Rozhodli jsme se proto uvést Romea a Julii pod širým nebem, v atraktivním prostředí nádvoří Galerie Slováckého muzea,” dodal režisér. O konkrétním datu rozhodnou divadelníci podle rozvolňování protiepidemických opatření.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x