Slovácké divadlo odvysílá své slavné inscenace

Foto: slovackedivadlo.cz
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Uherskohradišťské Slovácké divadlo vyslyšelo prosby diváků a od 15. dubna bude pravidelně každou středu ve 20.00 na svém facebookovém profilu vysílat záznamy nejslavnějších inscenací. Začne legendární Liškou Bystrouškou režiséra Jana Antonína Pitínského z roku 2004, serveru Zlin.cz to řekl herec a mluvčí divadla Josef Kubáník.

„Liška Bystrouška patří ke zlatému fondu Slováckého divadla. Milovali ji diváci ve vzácné shodě s recenzenty a Jitka Hlaváčová, tehdy ještě Josková, byla nominovaná na Cenu Thálie. Inscenace získala Cenu Sazky a Divadelních novin pro největší činoherní událost roku a mnoho dalších ocenění, zúčastnila se nejprestižnějších festivalů,“ vyjmenoval úspěchy divadelního zpracování příběhu Rudolfa Těsnohlídka ředitel slovácké scény Michal Zetel.

„Liška Bystrouška byla role, díky které jsem se dostala divákům, ale i divadelním kritikům a divadelnímu světu víc do podvědomí. Šlo o krásnou, naplňující, ale zároveň i velmi náročnou práci, ze které čerpám dodnes,” zavzpomínala na inscenaci představitelka titulní role Jitka Hlaváčová. “Pan Pitínský mně otevřel a ukázal cestu ke stylizovanému herectví, které mi nesmírně vyhovuje a cítím se v něm jako ryba ve vodě. Nedávno mě dojala jedna paní, která mi přišla jen tak říct, že inscenace Liška Bystrouška pro ni byla srdeční záležitostí a nejlepší, jakou kdy viděla. Končila slovy: Vy jste nejlepšejší Bystrouška na celém světě!“ dodala herečka. V inscenaci se kromě Jitky Hlaváčové představí celý tehdejší soubor Slováckého divadla a diváci se tak mohou těšit na o šestnáct let mladší osobnosti jako Zdeněk Trčálek, Tomáš Šulaj, Jiří Hejcman a další.

Uherskohradišťští divadelníci plánují vysílat své slavné inscenace i v dalších týdnech, jsou však limitováni autorskými právy. “Z těchto důvodů neuvedeme například muzikál Donaha!, který nám vynesl první Thálii, i když jsme o něj velmi usilovali,” poodhaluje jednání ředitel Zetel. Jedním dechem ale dodává, že archív Slováckého divadla je velmi bohatý a diváci se dočkají mnoha silných zážitků. Názvy titulů, které budou každou středu vysílat od 20.00, odhalí divadelníci vždy v neděli večer na svém Facebooku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x