Slovácké divadlo připravuje novou detektivní komedii, v hlavní roli se představí Tomáš Šulaj

Tomáš Šulaj a Petra Staňková na první čtené zkoušce. Foto: Slovácké divadlo
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Ani dva dny po premiéře tragické grotesky Opilí se herci Slováckého divadla nedočkali odpočinku. Naopak – hned se pustili do zkoušení nové detektivní komedie Fyzikové autora Friedricha Dürrenmatta, kterou divákům představí ještě před začátkem letních prázdnin.

V jednom odlehlém blázinci pro bohaté klienty, vznešeně zvaném sanatorium, už patnáct let pobývá fyzik jménem Johann Wilhelm Möbius. Postupem času k němu přibyli dva kolegové z oboru, z nichž jeden si říká Einstein a druhý Newton. Zdá se, že vědcům z neznámého důvodu padla za oběť už druhá ošetřovatelka. Co všechno odhalí policejní vyšetřování? Kdo je opravdu blázen a kdo moc dobře ví, co dělá?

Inscenace je průzračná co do děje, situací a jejich vyznění, zároveň nás ale nutí k zamyšlení. Chtěl bych tyto starší tituly nahlédnout novým pohledem a zpřístupnit je i dnešním divákům,“ řekl na zahajovací zkoušce umělecký šéf a zároveň režisér novinky Lukáš Kopecký.

Švýcarská komedie se satirickými rysy a detektivní zápletkou z roku 1962 si pohrává s faktorem náhody a paradoxu. A taky s otázkou, zda je vědec zodpovědný za své vynálezy, které mohou ohrožovat svět. V hlavní roli fyzika Möbiuse se představí Tomáš Šulaj, který na své domovské scéně letos zkouší první inscenaci.

Moc jsem se na kolegy těšil, zkoušení s nimi je vždycky výjimečné. Je skvělé být zpět. Podle mě budou Fyzikové tragikomedie, která může diváky hodně bavit,“ přeje si oblíbený herec, který aktuálně působí v Národním divadle Brno.

Jeho kolegy ztvární Zdeněk Trčálek a Jiří Hejcman. Dále se v komedii objeví Kateřina Michejdová, Tereza Novotná, Petra Staňková nebo Martin Vrtáček.

Premiéra detektivní komedie Fyzikové je naplánovaná na sobotu 24. června.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x