Slovácké divadlo se chystá na premiéru komedie Deskový statek

Pavel Hromádka, Josef Kubáník, Martin Vrtáček (Foto: Marek Malůšek)
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Poslední předprázdninovou premiérou Slováckého divadla v Uherském Hradišti je komedie Deskový statek. Uskuteční se v sobotu 27. června, serveru Zlin.cz to sdělil herec a mluvčí divadla Josef Kubáník.

„Po prvním přečtení jsem si řekl – tak do toho bych šel.“ To jsou slova režiséra Igora Stránského, který začal v polovině února připravovat ve Slováckém divadle inscenaci Deskový statek. Ze známých důvodů bylo zkoušení přerušeno, ale ihned, jak to bylo možné, se k němu inscenační tým vrátil a v sobotu 27. června bude mít komediální novinka premiéru.

Česká komedie učitele dramatika, divadelníka a spisovatele Václava Štěcha byla poprvé uvedena už v roce 1908, i když vytváří dojem, že musela být napsána v současnosti. Reaguje na praxi realitních kanceláří a na zákulisí politiky. Vše ale s nadhledem a s inteligentním a laskavým humorem. „Jednak jsem se 16 let coby ředitel Slováckého divadla s komunální politikou potýkal a vím, jak to v jejím zákulisí vypadá. Pak mám taky v rodině realitního makléře a trochu jsem nahlédl na to, jak funguje realitní trh. A nakonec je tam i kousek zamilovaného příběhu,“ osvětluje Igor Strásnký, proč mu hra byla hned blízká.

Hlavní roli Fistra, majitele realitní kanceláře s politickými ambicemi, svěřil Igor Stránský Josefu Kubáníkovi. “Přiznávám se, že nejsem milovník staré české klasiky a když se na jeviště dostávají zapomenuté, sto let staré hry, úplně nejásám. Ale jakmile jsem Deskový statek poprvé četl, měl jsem zato, že jej musel napsat někdo současný a tím rozkošným jazykem jen umocnil všechny situace a vtipy. Jsou v nich přesné poenty, hra má spád a ta lehkost je přesně to, co mě na divadle baví,” řekl představitel hlavní role Josef Kubáník. V roli jeho dcery Julie se představí Tereza Hrabalová. V dalších rolích se mohou diváci těšit na Terezu Novotnou, Pavla Hromádku, Davida Vaculíka, Petra Čagánka, Pavla Majkuse, Martina Vrtáčka, Vladimíra Doskočila, Pavlínu Hejcmanovou a Davida Macháčka.

Ke spolupráci si Igor Stránský přizval scénografa Miroslava Malinu, výtvarnici kostýmů Marii Jiráskovou, dramaturgyni Ivu Šulajovou a hudební nastudování písní 30. let, kam divadelníci děj umístili, si vzal na starost Josef Fojta. Sobotní premiéra komedie Deskový statek začne ve Slováckém divadle v obvyklých 19.00 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x