Slovácké divadlo spouští projekt Plusko. O co se jedná?

Slovácké divadlo spouští nový projekt. Ilustrační foto (Slovácké divadlo)
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Slovácké divadlo vstupuje do své 79. sezony novým projektem s názvem Plusko. Vznikne tak platforma pro programy a setkávání s diváky mimo standardní nabídku představení. Během celé sezony divadlo nabídne nespočet workshopů, lektorských úvodů, dramatických kurzů a výběr nejrůznějších doprovodných programů. Projekt rozšiřuje již fungující a divácky oblíbenou nabídku lektorských aktivit primárně pro děti a přirozeně rozvíjí nabídku pro mládež i dospělé.

Divadlo si ve své misi na příští sezony klade za cíl, aby se z divadelní budovy více a více stávalo kulturní centrum naplněné nejrůznějšími uměleckými aktivitami pro širokou veřejnost. Projekt Plusko proto nabídne široké spektrum volnočasových aktivit, které tuto misi následují.

Ateliér SKRZ je nejambicióznější částí Pluska. Nabídne zájemcům ve věku 17–27 let intenzivní kurz herecké tvorby, v rámci kterého vznikne autorská inscenace s premiérou na Malé scéně Slováckého divadla pod profesionálním uměleckým vedením. Přihlášky do Ateliéru mají uzávěrku již 20. září 2024.

„Tento přístup k umělecké tvorbě je ve světě zcela běžný a inscenace s amatéry na půdě repertoárového divadla vznikají třeba již i v Národním divadle v Praze,“ komentuje Lukáš Kopecký, umělecký šéf Slováckého divadla.

Divadlo ve škole je název zcela nového cyklu programů, které jsou koncipovány jako workshopy, jak již název napovídá, pro tvorbu s žáky a studenty ve třídě.

„Pořady pro děti a náctileté jsme připravili formou, ve které vstupují do rolí nebo se jinak zapojují do dramatické hry na témata dějepisu, literatury a divadla. Zároveň se děti snažíme motivovat, aby nás mohli žáci a studenti po dohodě s pedagogem kontaktovat sami,“ dodává vedoucí projektu Plusko režisérka a lektorka Daniela Evjáková. Programy tak mohou dětem a mládeži proměnit běžnou vyučovací hodinu v neobyčejný zážitek.

Pro dospělé i mládež si Plusko připravilo sérii workshopů, které seznámí účastníky s divadelním tvorbou již podrobněji.

„Lákala vás někdy práce režiséra nebo jste se chtěli stát hercem? Teď budete mít možnost. Tyto speciální víkendové workshopy nabídnou účastníkům si všechny součásti těchto profesí vyzkoušet, něco se naučit a odnést si do svého profesního života,” slibuje Daniela Evjáková.

Dětské divadelní studio eSko myslí na ty nejmenší fanoušky a zájemce o divadlo. Intenzivní dramatický kurz pod vedením lektorů i herců Slováckého divadla umožní dětem rozvíjet své prezentační i pohybové dovednosti a rozvíjet jejich schopnost imaginace i uvažování. Pro letošní sezonu byl zájem tak velký, že je příjem nových zájemců zastaven.

Diváci a příznivci Slováckého divadla se dále v rámci Pluska mohou těšit na nový formát besed s tvůrci, lektorské úvody, speciální dílny pro nejmenší i nové metodické a pracovní listy nejen pro pedagogy a studenty.