Slovácké divadlo uvede světovou premiéru V žabím pyžamu

Pavlína Hejcmanová a Martin Vrtáček v inscenaci: V žabím pyžamu (Foto: Marek Malůšek)
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Světovou premiéru inscenace V žabím pyžamu uvede v sobotu Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. Adaptaci románu amerického spisovatele Toma Robbinse nastudoval se souborem režisér Jakub Maceček, řekl serveru Zlin.cz mluvčí divadla a herec Josef Kubáník.

Představení začne v 19:00. „Tom Robbins je jeden z mých nejoblíbenějších autorů vůbec a doufám, že se divákům bude líbit, jako se líbí mně,“ řekl režisér Maceček. Do Slováckého divadla se vrací už po osmé. „V minulosti na uherskohradišťské jeviště přivedl například úspěšnou Knihu o hřbitově, pohádkový muzikál Anička a bylinkové kouzlo nebo původní českou hru Villon F. – Na krk oprátku ti věší,“ uvedl Kubáník.

Podle dramaturga Vladimíra Fekara je Tom Robbins velmi osobitý autor se specifickým humorem. „V jeho hrách je patrná jistá pohádkovost a hravost, ale zároveň nejsou odtržené od reality. V žabím pyžamu je román z roku 1994. Je vyprávěný nezvykle ve druhé osobě, což jsme chtěli zachovat i v dramatizaci,“ přiblížil Fekar.

Hlavní postavou příběhu, který se odehrává během velikonočních svátků v americkém Seattlu, je burzovní makléřka, která zažije krach. „Kniha je záznamem následujícího víkendu, jenž by měl být v hrůzném očekávání nejisté budoucnosti pro ženu peklem. Všechno je ovšem jinak a v románu Toma Robbinse ji čeká gejzír bláznivých situací a osudových setkání,“ nastínil Kubáník.

Ani v tomto románu podle něj autor nezapomíná na rozvíjení filozofické teorie, která se tentokrát točí hodně kolem žab. Režiér Maceček do hlavní role obsadil Pavlínu Hejcmanovou, která vidí hlavní myšlenku hry i jako návod pro diváky. “Kolize je důležitá pro růst člověka. I když se stane něco hrozného, může to člověka navést na jinou cestu, kde mu může být líp,“ uvedla Hejcmanová. Vedle ní se diváci mohou těšit na Martina Vrtáčka, Irenu Vackovou a další herce.

Hudbu k nejnovější inscenaci uherskohradišťské scény napsal Fillak, autorem scény je Miloslav Fekar, kostýmy navrhla Dana Haklová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x