Slovácké divadlo zkouší nejslavnější milostný příběh všech dob

Pavel Šupina a Petra Staňková jako Romeo a Julie na čtené zkoušce. Foto: Marek Malůšek
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Nejslavnější milostný příběh všech dob. Tak je nazývána divadelní hra Williama Shakespeara, která zachycuje lásku veronských milenců Romea Monteka a Julie Kapuletové. Jednu z nejhranějších her se rozhodl ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti inscenovat umělecký šéf a režisér Lukáš Kopecký.

Místo balkonu bude okno. Tak, jak to Shakespeare napsal

Příběh Romea a Julie je součástí kulturního povědomí, každodenní kultury. Ozvuky tohoto příběhu můžeme opakovaně nalézt ve filmu i populární hudbě. Za 424 let od napsání tohoto opusu však na Shakespearově zpracování ulpělo mnoho vrstev klišé a zaužívaných inscenačních postupů. Kdo z nás si při vyslovení Romeo a Julie nevybaví alespoň slavnou balkonovou scénu? Až na to, že žádný balkon v tomhle příběhu nikdy nebyl. Jenom okno. A tak jsem se rozhodl onu pomyslnou cibuli oloupat až k jádru věci a umožnit divákům notoricky známý příběh zhlédnout, jako by to bylo poprvé,“ slibuje Lukáš Kopecký nevšední zážitek.

Seznamte se, Romeo a Julie: Pavel Šupina a Petra Staňková

Titulní postavy svěřil režisér Petře Staňkové a Pavlovi Šupinovi. „Jsem si jistá, že u lásky není věk vůbec rozhodující a každá mysl vedená srdcem má přece neomezené možnosti,“ říká k nové výzvě mladá, talentovaná herečka.

Respekt k výrazné úloze cítí i její herecký parťák Pavel. „Musím říct, že tyhle role milovníků, teď konkrétně Romea, nejsou jednoduché a divák má vždy velká očekávání, které je více než jednoduché nenaplnit. Já ale doufám, že na společné cestě najdeme ten správný klíč.“

V dalších rolích milostného příběhu z italské Verony se objeví Tomáš Šulaj, Zdeněk Trčálek, Jiří Hejcman, Josef Kubáník, chůvu si zahraje Irena Vacková. Diváci se mohou těšit i na Pavlínu Hejcmanovou, Jitku Hlaváčovou a další.

Kdo je „Julie“ Petra Staňková

Narodila se v Kyjově a vystudovala činoherní herectví na brněnské JAMU. Ve Slováckém divadle působí od roku 2014. Diváci ji znají jako ztřeštěnou prostitutku z divácky veleúspěšné komedie Dva úplně nazí muži, Jenůfu v Její pastorkyni nebo Slávku Hlubinovou v oceňovaném Měsíci nad řekou. V roce 2017 získala cenu divácké popularity Slovácký Oskar.

Kdo je „Romeo“ Pavel Šupina

Pochází z Bánova na Uherskohradišťsku a stejně jako jeho jevištní partnerka vystudoval JAMU. V roce 2018 nastoupil do Slováckého divadla a svůj talent prokázal titulní rolí Priouxe v komedii Dva úplně nazí muži, i jako výrazný Števa Buryja v Její pastrokyni. Naposledy nastudoval roli Granta Steela v komedii Perfect Days, která nyní čeká na své první diváky.

Pokud to protiepidemická opatření dovolí, pak první diváci uvidí slavný příběh Romea a Julie v polovině června. Atraktivní je však hlavně místo, kde herci novinku představí. Publikum se na ni může těšit pod širým nebem v romantickém prostředí nádvoří Galerie Slováckého muzea.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x