Slovácké muzeum vystavuje Kouzlení Kornelie Němečkové. Výtvarnice svou tvorbou ovlivnila generace dětí

Foto: Slovácké muzeum
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Výtvarnice a ilustrátorka Kornelie Němečková ovlivnila svou prací generace dětí. Kdo by neznal úvodní znělku Zpívánek nebo řadu ilustrací v dětském časopisu Sluníčko? Výtvarná díla Kornelie Němečkové teď nabízí Slovácké muzeum v Uherském Hradišti.

Estetika Valašska a Slovácka se zcela zřetelně propisuje do výtvarných prací Kornelie Němečkové. Jejím nejznámějším počinem je pravděpodobně stříhaná grafika, která se objevila ve znělce k televiznímu pořadu pro malé diváky Zpívánky. Škála výtvarných aktivit Kornelie Němečkové je ale mnohem širší.

Věnovala se tapiserii, grafice, koláži, ilustracím, návrhům známek, ale také animovanému filmu. Její díla teď najdou zájemci v hlavní budově Slováckého muzea. Vernisáž svou přítomností ozdobila přímo paní Kornelie, a to i přes fakt, že už oslavila devadesátku.

Já jsem samozřejmě měla nejradši ty folklorní motivy, ale pak jsem se díky zaměření mého muže, který byl sochař hlavně sportovních záležitostí, přiklonila ke sportu, i když sama vůbec nesportuju. Můj muž to dělal s takovým velkým vnitřním nasazením, zatímco já jsem se na sport dívala spíš zlehla a trochu jsem ho ironizovala, abych tak řekla,“ usmívala se na vernisáži výtvarnice Kornelie Němečková.

Kornelie Němečková se narodila ve Vsetíně, několik let ale strávila také v Uherském Hradišti, kde studovala modelářství a návrhářství obuvi. Ve škole se také dala dohromady se svým životním partnerem, sochařem Zdeňkem Němečkem. Oba byli milovníky folkloru, přičemž paní Němečková byla i členkou folklorního souboru Hradišťan.

Tady jsem prožila druhý rok manželství, poprvé jsme spolu s mužem bydleli, do Slovácké búdy jsme chodili tancovat… Už špatně chodím, takže dnes už si Hradiště neprojdu, ale vzpomínky mám na něj krásné,“ dodala sympatická výtvarnice.

Na výstavě ve Slováckém muzeu si můžete prohlédnout snad všechny výtvarné polohy Kornelie Němečkové. Nechybí ani dokument, který představuje, jak vzniká tolik oblíbená stříhaná grafika. Slovácké muzeum plánuje výstavu doplnit také programy pro dětské návštěvníky. Kouzlení Kornelie Němečkové tady bude zájemcům k dispozici do 21. dubna.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x