Slovácké slavnosti vína a otevřených památek oslaví dvacítku

Foto: slavnostivinauh.cz
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Velká lidová slavnost spojující kulturu, folklor, vinařství a historické bohatství Slovácka završí v tomto roce dvě dekády své historie! Slovácké slavnosti vína a otevřených památek, které se konají pravidelně už od roku 2003, se budou v Uherském Hradišti konat ve dnech 9. a 10. září.

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek jsou víkendem plným kultury, lidových tradic a zábavy. Pestrobarevný rej uchvátí své návštěvníky nejen na náměstích a v ulicích historického centra města, ale i v městských parcích a na veřejných prostranstvích, které budou zaplněny krojovanými z blízkého i dalekého okolí.

Jsem velmi hrdý na to, jak slavnosti za 20 let vyrostly, jakou mají pověst a jaké jméno dělají městu i celému regionu. Slovácké slavnosti vína a otevřených památek se staly symbolem toho, co naše město a region reprezentuje – jsou spojením naší historie, nádherných památek a bohatého kulturního dědictví. Vyjma jednoho covidového roku jsme každý rok měli tu čest sledovat průvod krojovaných, jarmark v lidovém duchu a desítky kulturních akcí, které oživují naše ulice a náměstí,“ těší se na velkolepou slavnost starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

V průběhu let se slavnosti významně rozšiřovaly, narostly trhy, programová nabídka i místa, kde se slavnosti odehrávají.

Skutečně se dá říci, že je to celé město od Vinohradské ulice až po přístavní hranu u řeky Moravy. Každé volné zákoutí, každý volný prostor je věnován Slováckým slavnostem vína a otevřených památek. A buď se zde odehrává něco z programové nabídky, nebo jde o některé spontánní vystoupení či hraní jen tak pro radost. Také proto slavnosti nikdy nemohou být rutina, protože by ztratily půvab jedinečného okamžiku, což by se promítlo v celé jejich atmosféře,“ informoval ředitel pořádajícího Klubu kultury Uherské Hradiště Antonín Mach.

Během dvou dnů se v Uherském Hradišti představí desítky výrobců vína, folklorní soubory, hudební a taneční skupiny, řemeslníci a lidoví tvůrci. Také městské památky se otevřou veřejnosti a umožní návštěvníkům nahlédnout do historie města.

Majitelům a správcům všech otevřených objektů patří velký dík za ochotu umožnit prohlídku mnohdy i stovkám návštěvníků. Všem přejeme příjemné zážitky při poznávání historie i současnosti objektů, které jsou nejen kulturním dědictvím našeho města, ale i nezanedbatelnou součástí dědictví evropského,“ vyjádřil se Stanislav Blaha.

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek by nebyly úplné bez krojovaného průvodu, který je už tradičně jedním z největších lákadel pro diváky. Průvod má letos podtitul „Když slavnosti, tak pojďme slavit“. Trasa průvodu povede od sklepů ve Vinohradské ulici až na Masarykovo náměstí.

Kromě toho se návštěvníci mohou těšit na Hradišťský jarmark, kde se budou moci setkat s nabídkou desítek výrobců a prodejců reprezentujících svá řemesla. Jarmark je samozřejmě doplněn také o rozmanitou nabídku jídel a pití.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x