Slovácké slavnosti vína nakonec budou. Ale za jakých podmínek?

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek letos budou. Foto: Město Uherské Hradiště
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Málokteré téma rezonuje v posledních měsících Uherským Hradištěm tak silně jako Slovácké slavnosti vína a otevřených památek. Dlouho se diskutovalo o tom, zda se letos bude oblíbená událost konat, nebo jestli se nezruší stejně jako loni. Organizátoři dali akci nakonec zelenou. Návštěvníci však budou muset dodržet jistá opatření.

Vzdát se slavností, jedné z největších akcí svého druhu v republice, muselo Uherské Hradiště v roce 2020, když čelilo hrozbě covidu-19. Letos už takto razantní ústupek organizátoři dělat nemusí a v pořadí osmnácté pokračování největší lidové oslavy vína a folkloru na Uherskohradišťsku nakonec bude, a to i s jarmarkem a vystoupeními folklorních souborů a cimbálových muzik.

Slavnostní zahájení se bude konat v pátek na Masarykově náměstí a úvodní ceremonie bude ještě slavnostnější než obvykle, neboť bude spojena s Národním zahájením Dnů evropského dědictví. Žádný z předchozích ročníků se neobešel bez slavnostního průvodu krojovaných z okolních měst a obcí a organizátoři doufají, že jinak tomu nebude ani letos. Jak rozsáhlý průvod bude a kolik obcí a měst se jej zúčastní, není však zatím vzhledem k nutnosti prokázání bezinfekčnosti účastníků možné upřesnit.

„I nadále se zabýváme uspořádáním slavnostního průvodu, jarmarku, počtem a rozmístěním stánků, obsazením jednotlivých stanovišť, komplexně pak splněním veškerých podmínek plynoucích z aktuálně platného mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. I když od 1. září dojde k dalšímu rozvolnění, určitá omezení budou stále platná a odpovědnost za dodržování opatření padá podle hygieniků na pořadatele,“ uvedl ředitel pořádajícího Klubu kultury Uherské Hradiště Antonín Mach.

Návštěva Slováckých slavností tak bude možná pouze za dodržení epidemiologických opatření. Na akci se proto podívají pouze ti, kteří splní tzv. „OTN“ a u vstupu se prokážou certifikátem o očkování, negativním testem nebo potvrzením o prodělání nemoci v posledních 180 dnech. V takovém případě dostanou pásku, která je bude opravňovat také ke vstupu do dalších prostor s omezenou kapacitou diváků. Odběrové místo pro testování na covid-19 bude po dobu konání akce umístěno přímo v Jezuitské zahradě.

„Všichni, kdo na akci jezdí, vědí, že Slovácké slavnosti vína a otevřených památek nejsou akcí na jednom místě a v jeden čas. Program se prolíná celým víkendem, slavnostním zahájením v pátek počínaje a podvečerními akcemi v neděli konče. Slavnost je také specifická v rozprostření programu do mnoha veřejných prostor na území města. Protože se ale akce chystá řadu měsíců, museli jsme sledovat vývoj epidemické situace již od jara a opakovaně konzultovat přípravy slavností s Krajskou hygienickou stanicí Zlínského kraje,“ přiblížil situaci starosta města Stanislav Blaha.

Kompletní program Slováckých slavností vína a otevřených památek najdete na webových stránkách Uherského Hradiště.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x