Slovácko nestačilo v lize na Slavii, bojovný duel rozhodla jedna akce

Fotbalisté Slovácka (bílé dresy) doma podlehli pražské Slavii 0:1. Foto: Jan Zahnaš
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Fotbalisté Slovácka ani ve svém druhém jarním soutěžním zápase neskórovali. Zatímco v poháru šli dál po vyhraných penaltách, v lize proti pražské Slavii neuspěli a ve 21. kole doma prohráli těsně 0:1. Jedinou branku dal na konci úvodního dějství Ondřej Lingr. Celek z Uherského Hradiště poprvé v sezoně neskóroval a v tabulce zůstal pátý.

„Byl to hodně bojovný zápas s mnoha nakopávanými míči. Stalo se to, co jsme nechtěli, pustit Slavii do vedení. Selhali jsme při gólu v mnoha drobnostech. Má to společného jmenovatele, bohužel to nezvládli hráči, na které máme spoléhat. Po přestávce jsme museli hlídat brejky Slavie. Nám chybělo sebevědomí a větší fotbalovost, to bylo hrozně znát, vyhodili jsme spoustu balonů. Mrzí mě, že jsme Slavii nepotrápili větší fotbalovostí, té bylo na naší straně strašně málo. Málo jdeme za gólem, bez střel nedáme branku. Snad se do všeho dostaneme a vrátíme se k tomu, co jsme hráli na podzim,“ prohlásil na tiskové konferenci kouč Slovácka Martin Svědík.

Nedělní šlágr začal velmi opatrně a prvních deset minut se hrálo především mezi šestnáctkami. Za zmínku stojí střela Holeše, kterou ale zblokoval Havlík. Slovácku se podařilo vytvořit mezi dvacátou a třicátou minutou územní převahu, ale bez výrazného ohrožení Mandouse.

Urputný kombinační boj pokračoval i v poslední čtvrthodině hry. Oba týmy se snažily tvořit, ale prim hrály defenzívy na jedné i druhé straně. Branka ale nakonec přece jen padla. Ve 44. minutě se uvolnili hosté po pravé straně a míč dopravil za Nguyena Ondřej Lingr.

Po pauze byl k vidění velmi podobný obrázek hry. Slovácko si ale přece jen postupem času proti úřadujícímu mistrovi začalo vytvářet tlak. Jeho známkou byla zvýšená frekvence centrů do vápna, ale ty dokázala obrana sešívaných spolehlivě odvracet.

V posledních patnácti minutách se podařilo hostům často kouskovat hru a pro naše hráče to znamenalo těžší práci při snaze vytvořit si tlak. Trenér Martin Svědík vrhnul na hřiště všechny ofenzivní síly modro-bílých. Smyčka kolem branky Pražanů se utahovala, ale do šestnáctky se Slovácko prakticky nedostávalo.

Až v nastaveném čase musel Mandous zasahovat. Tlak využil k dalekonosné střele levačkou Havlík a hostující gólman jen ránu vyrazil na roh. Z toho ještě vrátil míč do ohně Kadlec, ale hosté odvrátili a získali tři body.

„Nebyla to žádná fotbalová hitparáda. Hrálo se na složitém suchém terénu, hráči spoléhali spíš na standardky. My jsme se tomu v první půli líp přizpůsobili, moc míčů za naši obranu nechodilo. Hodně pomohl vedoucí gól, do druhé půle to pro nás bylo jednodušší. Podařilo se nám držet domácí daleko od branky a nepustit je do zakončení. To byl základ vítězství, dohráli jsme to do konce, kromě pracovitosti a týmového pojetí to byl klíč ke třem bodům. Slovácko je top tým z nejužší špičky, zápasy tady nejsou jednoduché pro nikoho,“ prohlásil spokojený slávistický trenér Jindřich Trpišovský.
Celek z Uherského Hradiště se nyní chystá na derby se sousedním Zlínem.

FORTUNA:LIGA, 21. kolo –

1. FC Slovácko – Slavia Praha 0:1 (0:1)

Branka: 44. Lingr. Rozhodčí: Černý – Nádvorník, Horák – Ondráš (video). ŽK: Petržela, Šimko, Šašinka – Jurásek, Hromada, Schranz. Diváci: 1000 (omezený počet).

Slovácko: Nguyen – Tomič, Kadlec, Daníček, Šimko (72. Reinberk) – Havlík, Ljovin (55. Jurečka) – Petržela (72. Kohút) , Sadílek, Holzer (79. Juroška) – Vecheta (79. Šašinka). Trenér: Svědík.

Slavia: Mandous – Bah, Ousou, Holeš, Jurásek – Ševčík (90.+4 Talovjerov), Hromada – Schranz, Lingr (79. Traoré), Olayinka – Tecl. Trenér: Trpišovský.

--> --> --> --> -->