Slovácko potopila hrubka Levina, Zlín bude hrát jenom o záchranu

Fotbalisté Zlína (žluté dresy) doma prohráli s Mladou Boleslaví 1:2. Foto: FC Fastav Zlín
UHERSKÉ HRADIŠTĚ, ZLÍN - Před závěrečným středečním kolem základní části FORTUNA:LIGY je rozhodnuto. Fotbalisté Zlína si v nadstavbě zahrají jenom o udržení v nejvyšší soutěži. Ševci totiž v neděli doma nestačili na Mladou Boleslav, které podlehli 1:2. Kontaktní trefa střídajícího Reitera na body nestačila. Středočeši byli lepší, výhru jim na Letné vystřelili Douděra s Ladrou.

„Vstupy do poločasů jsme měli aktivní, ale nedokázali jsme je zúročit v branku. Tu dala Boleslav ze své první příležitosti, což nás zabrzdilo, ustoupili jsme z křídelních prostor. Náš kontaktní gól přišel pozdě. Efektivita dnes byla na straně Boleslavi, v jejímž dresu byl klíčovou postavou Matějovský. Na něho se nachystat je hrozně těžké. Upozorňovali jsme hráče na překvapivé momenty, má výborný pohyb, vidí řešení, které jiní nepostřehnou. Nesložili jsme zbraně, dali jsme kontaktní gól, ale musím přiznat, že Boleslav byla lepší,“ uznal sportovně trenér Fastavu Zlín.

Hostující kouč Pavel Hoftych, který na Letné působil coby hráč i trenér, odjížděl z Baťova města s dobrou náladou. „Jsme spokojeni. Chtěli jsme navázat na zodpovědný týmový výkon z minulého kola, což se hráčům stoprocentně povedlo. Měli jsme šance na tři zápasy. Měli jsme rozhodnout dřív, mohli jsme si to v závěru zkomplikovat,“ ví dobře.

Hoftych stejně jako ostatní vyzdvihl především vynikající výkon čtyřicetiletého špílmachra Marka Matějovského. „Odehrál neskutečný zápas. Je mimořádný v řešení situací, fotbal ho strašně baví a proti Zlínu předvedl komplexní výkon středního záložníka. Smekám před ním,“ dodal Hoftych.

O velikonoční neděli neuspělo ani Slovácko, které podlehlo favorizované Spartě 1:3.

Tým z Uherského Hradiště prohrál v lize po sedmi kolech.

Souboj dvou sousedních mužstev v tabulce, která se znovu utkají v nadstavbové skupině a 4. května i ve finále domácího poháru, otevřel střelecky Dávid Hancko. V závěru poločasu srovnal Daniel Holzer, ale Bořek Dočkal vzápětí vrátil Letenským vedení. Pojistku přidal ve druhé půli jubilant Adam Hložek.

„Musím říct, že prvních třicet minut bylo z naší strany celkem slušných. Zápas měl dobré tempo. Vytvořili jsme si v prvním poločase dvě šance a mohli jsme jít i do vedení. Místo toho jsme udělali už několikátou standardní situaci, byť jsme věděli, že soupeř je v tom silný, a inkasovali jsme na 1:0. Pak jsme pokračovali v aktivní hře, kterou jsme korunovali vyrovnávací brankou, bohužel cíl dohrát poločas 1:1 se nepovedl,“ hodnotil duel hostující trenér Martin Svědík.

„Sparta už ve druhém poločase nemusela útočit, ale soustředila se na dobré bránění a zavírání prostorů. Byť jsme si vytvořili nějaké náznaky a centrované míče, pracovala spolehlivě v šestnáctce. Naopak když se nám nepovedl nějaký útok, pracovala dobře v brejkových situacích, měla otevřenější prostor, navýšila pak vedení, sebevědomí jí vzrostlo. Pak už je samozřejmě těžké s nimi hrát. Tím, že jsme udělali tolik chyb, jsme zaslouženě prohráli 1:3,“ dodal Svědík.

Sparta pod trenérem Vrbou doma v lize ve 23 zápasech neprohrála a v této sezoně tam získala 41 z celkových 66 bodů.

„Zápas byl hodně atraktivní. Obě mužstva víc myslela na útočnou fázi než na defenzivu. Kdyby zápas skončil 6:6, tak by se ani nikdo nedivil, protože šancí na obou stranách bylo tolik a řekl bych, že dokonce stoprocentních, které se v zápase málokdy vidí. Pro diváka to byl zajímavý zápas. My jsme byli ti šťastnější, kteří vstřelili víc branek než Slovácko, které ale tady určitě odehrálo velice dobré utkání,“ ocenil soupeře sparťanský kouč Pavel Vrba.

Základní část FORTUNA:LIGY zakončí středeční 30. kolo. Fotbalisté Slovácka doma hostí Liberec, Zlín se představí na hřišti vedoucí Slavie.

FORTUNA:LIGA, 29. kolo –

Sparta Praha – 1. FC Slovácko 3:1 (2:1)

Branky: 33. Hancko, 43. Dočkal, 72. Hložek – 42. Holzer. Rozhodčí: Szikszay – Hájek, Caletka – Štěrba (video). Žluté karty: Pavelka, Hancko – Sadílek, Divíšek. Diváci: 14.235.

Sparta: Heča – Sáček, Vitík, Hancko, Ladislav Krejčí I – Pešek (65. Haraslín), Pavelka (88. Souček), Ladislav Krejčí II, Dočkal (76. Karabec), Hložek (88. Minčev) – Čvančara (76. Pulkrab). Trenér: Vrba.

Slovácko: Nguyen – Tomič (73. Reinberk), Hofmann, Šimko, Kalabiška (83. Juroška) – Havlík, Ljovin (59. Cicilia) – Petržela (59. Kohút), Sadílek, Holzer (83. Divíšek) – Jurečka. Trenér: Svědík.

Fastav Zlín – FK Mladá Boleslav 1:2 (0:1)

Branky: 82. Reiter – 21. Douděra, 51. Ladra. Rozhodčí: Radina – Vodrážka, Antoníček. ŽK: Procházka, Vraštil, Hrubý – Dancák, Smrž, Karafiát. Diváci: 2477.

Zlín: Rakovan – Cedidla, Vraštil, Procházka, Matejov (79. Simerský) – Conde – Dramé (79. Jawo), Hrubý, Janetzký, Fillo (61. Reiter) – Fantiš (61. Čanturišvili). Trenér: Kalivoda.

M. Boleslav: Šeda – Pech, Šimek, Suchý, Karafiát – Smrž – Douděra (81. Sladký), Matějovský, Dancák (68. Hlavatý), Ewerton (90.+1 Skalák) – Ladra (68. Škoda). Trenér: Hoftych.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x