Slovácko se na nedělní šlágr se Slavií naladilo postupem v MOL Cupu do semifinále

Fotbalisté Slovácka (bílé dresy) zdolali Sigmu Olomouc v penaltovém rozstřelu. Foto: 1. FC Slovácko
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Zvládli to! Oslabení fotbalisté Slovácka po dlouhých třinácti letech postoupili do semifinále celostátního poháru. V Olomouci zvítězili 4:2 na penalty, v normální hrací době ani v prodloužení gól nepadl.

Oba týmy mohly vyrovnaný čtvrtfinálový duel rozhodnout dřív, ale před rozstřelem neproměnily pokutový kop. Domácí Pablo González selhal v 87. minutě a hostující kapitán Vlastimil Daníček zase neuspěl v prodloužení.

Při penaltovém rozstřelu za Slovácko ovšem uspěli všichni čtyři exekutoři Daníček, Ljovin, Havlík i Vecheta, tíhu okamžiku naopak neunesli olomoučtí Zifčák s Daňkem, kteří ztroskotali na Nguyenovi.

„Nějaké penalty Olomouce jsem viděl. Vždycky přemýšlím, na jakou stranu balon půjde. Ve finále se musíte rozhodnout podle aktuální situace a intuice. Prostě to vyšlo,“ radoval se gólman Slovácka. Za penaltového specialistu se nepovažuje. „Jsou vždycky loterie,“ tvrdí. „Stejsky (Jan Stejskal – gólman Olomouce) měl fakt smůlu. Dvě penalty chytil, ale oba balony si srazil do brány. On měl smůlu a já štěstí,“ glosoval Nguyen.

Trenér Slovácka Martin Svědík měl z postupu velkou radost, protože hosté na Hané postrádali zkušené obránce Kadlece, Hofmanna a Reinberka, nehráli ani Šašinka se Ciciliou.

„Jsme moc rádi, že jsme to zvládli a že jsme postoupili. Chtěli jsme se v poháru dostat dál, což jsme splnili. Budeme hrát semifinále,“ těší Svědíka.

Celek z Uherského Hradiště penalty nijak speciálně netrénovali. „Protože jsme se na ně chystali s Plovdivem a vůbec se nám to nepovedlo. Dneska byl rozdíl v tom, že jsme se hráčů neptali, prostě jsme je určili. Měli jsme i štěstí, ale to k fotbalu patří,“ uvedl Svědík.

Jinak samotný zápas příliš pohledný fotbal nenabídl. Na obou týmech byla znát nerozehranost, z čehož pramenila řada drobných chyb v rozehrávce. Diváci tak mohli být napnuti pouze při velkém množství standardních situací.

Žádná z nich ale ke gólu nevedla, na straně Hanáků po jedné z nich střílel González do hradby těl ve slováckém dresu, hosté zahrozili brejkovou situací Holzera, s níž si ale poradil brankář Stejskal.

Obraz hry se nezměnil ani ve druhém poločase, do náznaku šance se dostal hostující veterán Petržela, Slovácko zase vystrašil centr Navrátila, který zlikvidoval Ljovin, a o pár minut později Gonzálezova rána.

Španělský záložník mohl tři minuty před koncem základní hrací doby rozhodnout o postupu Sigmy, ale neproměnil pokutový kop po faulu Kalabišky na Daňka, protože Nguyen jeho střelu chytil.

Zápas dospěl do prodloužení. Ve 104. minutě zahrávali pokutový kop i hosté za to, že Greššák srazil Vechetu, ale ani zkušený Daníček nepřelstil Stejskala, jenž jeho slabou střelu zlikvidoval.

Slovácko to nezlomilo, nakonec moravského rivala zdolalo a těší se na semifinále. Na oslavy ale není čas, protože Svědíkův tým už v neděli čeká domácí šlágr s pražskou Slavií.

„Soupeř má obrovskou kvalitu. I když ztratí body s Karvinou, je to výjimečné. Už se to nebude opakovat. Slavia udělá všechno proto, aby se nastartovala a šla za titulem. Osobně ji pořád vidím jako nejsilnější mančaft ligy, velkého favorita,“ dodal Svědík.

Čtvrtfinále MOL Cupu


Sigma Olomouc – 1. FC Slovácko 0:0 po prodloužení, na penalty 2:4

Penaltu proměnili: Greššák, Vepřek – Daníček, Ljovin, Havlík, Vecheta. Penaltu neproměnili: Zifčák, Daněk (oba Olomouc). Rozhodčí: Černý – Paták, Horák – Hrubeš (video). ŽK: Greššák (Olomouc). Diváci: 612 (omezený počet).

Olomouc: Stejskal – Chvátal, Jemelka, Poulolo, Zmrzlý (115. Vepřek) – Breite, Spáčil (70. Greššák) – Navrátil (91. Matoušek), Růsek (46. Daněk), González – Chytil (83. Zifčák). Trenér: Jílek.
Slovácko: Ngyuen – Tomič, Šimko, Daníček, Kalabiška (91. Juroška) – Havlík, Sadílek – Petržela (73. Vecheta), Kohút (62. Ljovin), Holzer (86. Divíšek) – Jurečka. Trenér: Svědík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x