Slovácko zdolalo Hradec Králové a po třinácti letech si zahraje finále poháru

Fotbalisté Slovácka se společně s fanoušky radují z postupu do finále MOL Cupu. Foto: 1. FC Slovácko
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Fotbalisté Slovácka si po dlouhých třinácti letech zahrají finále domácího poháru. Svěřenci trenéra Martina Svědíka v semifinále MOL Cupu porazili Hradec Králové 1:0 a o trofej ve středu 4. května doma vyzvou pražskou Spartu.

Páteční utkání v Mladé Boleslavi, kde má východočeský prvoligový nováček domácí azyl, rozhodl ve 36. minutě hostující útočník Ondřej Šašinka. Branka jeho spoluhráče Lukáše Sadílka ve druhém poločase neplatila kvůli ofsajdu.

To však hostům vůbec nevadilo. „Je to příjemný pocit. Zahrát si finále se nepoštěstí každý rok. My jsme si za tím šli. Je to vzkaz všem těm, kteří nám to nepřáli a kteří nám házeli klacky pod nohy,“ prohlásil po utkání kouč Slováka Martin Svědík.

Tým z Uherského Hradiště bude hrát finále doma, protože v tabulce koeficientů za posledních pět pohárových ročníků figurují níže než Sparta. Slovácko český pohár ještě nikdy nezískalo, v roce 2005 ve finále podlehlo Ostravě a o čtyři roky později Teplicím. „Řekli jsme si, že pro Slovácko chceme vyhrát nějakou trofej. Jsme teď ve finále, je to jenom na nás. Je to ještě na domácím stadionu, takže je to o to lepší. Čeká nás Sparta Praha, takže doufám, že to bude svátek fotbalu se vším všudy,“ přeje si.

Východočeši si naopak musí na další finále počkat. „Nás mrzí, že jsme poslední krůček do kýženého finále neudělali,“ povzdechl si kouč poražených Miroslav Koubek. „Myslím, že jsme zase až tak daleko aspoň k vyrovnání a přivedení utkání do prodloužení neměli. V první půli se mi hra až tak nelíbila, příliš jsme nakopávali. Slovácko bylo výrazně lepší, ono obecně má herní kulturu vyšší, ale my máme svůj způsob. Přesto jsme se v první půli dostali do dvou vyložených šancí. Bohužel jsme nešli do vedení my, ale soupeř. Ve druhé půli jsem byl s naší hrou spokojený, ale zase zkušené mužstvo Slovácka si to defenzivou odehrálo a nepustilo nás tam až tolik, „ dodal zkušený kouč.

Celek z Uherského Hradiště vstoupil do utkání aktivně, což se projevilo množstvím rohových kopů. Z těch se ovšem nepodařilo brankáře Vízka nijak výrazněji ohrozit.

První větší šanci měli paradoxně domácí. Vlkanova dosáhl na centr z pravé strany a jeho střelu skvěle vytáhl Fryšták.

Modro-bílým se dařilo pronikat za obranu dlouhými míči na Petrželu, ten ovšem ani po půlhodině hry ani před poločasem míč nezakončil.

Slovácko se nakonec mohlo radovat z jediné branky zápasu ve 36. minutě. Levin našel ve vápně Ondřeje Šašinku, a ten prudkou ranou propálil brankáře střelou na bližší tyč.

Po pauze Slovácko pokračovalo aktivně a drželo častěji míč na kopačkách. Slovácku se dařilo i dobře střídat a drželo vysoké tempo hry. Navíc v 73. minutě dostalo míč podruhé do sítě po krásné kombinaci, na konci které uklízel míč Sadílek. VAR ovšem odhalil těsný ofsajd Cicilii.

V poslední desetiminutovce si Slovácko počínalo velmi zkušeně a Hradec Králové si nevytvořil prakticky žádnou vážnější šanci. Zvládlo i dlouhé sedmiminutové nastavení a díky gólu Šašinky postupuje do finále poháru, které se odehraje na stadionu Slovácka ve středu 4. května.

Semifinále MOL Cupu –

FC Hradec Králové – 1. FC Slovácko 0:1 (0:1)

Branka: 36. Šašinka. Rozhodčí: Szikszay – Caletka, Paták – Julínek (video). Žluté karty: Leibl, Doležal – Kalabiška. Diváci: 1230.


Hradec: Vízek – Klíma, Král, Leibl – Mejdr, Kodeš, Rada, Harazim (68. Prekop) – Rybička (68. Dvořák), Vašulín (75. Doležal), Vlkanova. Trenér: Koubek.

Slovácko: Fryšták – Hofmann, Daníček, Kadlec – Reinberk, Ljovin (90.+1 Šimko), Havlík, Kalabiška – Petržela (68. Holzer), Sadílek – Šašinka (52. Cicilia). Trenér: Svědík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x