Slovácko zvládlo i odvetu. Získalo miliony, slaví historický postup

Záložník Slovácka Marek Havlík (v bílém dresu) při zápase proti AIK Stockholm. Foto: 1. FC Slovácko
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Zvládli to. Fotbalisté Slovácka zvítězili v odvetném utkání 4. předkola Evropské konferenční ligy na hřišti AIK Stockholm 1:0 a po domácí výhře 3:0 postoupili do skupinové fáze. Jediný gól čtvrtečního zápasu vstřelil čtvrt hodiny před koncem střídající Vlasij Sinjavskij.

Slovácko tak poprvé v klubové historii postoupilo do základní skupiny jedné z evropských soutěží a jako dárek k tomu dostane prémii ve výši 2,94 milionu eur (přes 72 milionů korun). O soupeřích Slovácka rozhodne páteční losování.

„Před sezonou jsme si vytyčili nějaký cíl a je úžasné, že jsme to dokázali splnit. Tohle je pro nás malá Liga mistrů. Myslím, že to doceníme až postupem času, je těžké skrývat nějaké emoce, ale jsem hrozně šťastný. Je to nepopsatelné, jsem na tým strašně hrdý,“ prohlásil do televizní kamery trenér Slovácka Martin Svědík.

Moravané si historický triumf ve Friends Aréně náležitě užívali. „Je to splněný sen dostat se do skupiny. Kdyby nám to někdo řekl pár roků zpátky, tak bychom mu nevěřili, teď je to realita a zasloužená,“ uvedl kapitán Slovácka Michal Kadlec.

Úspěch si vychutnával i Estonec Vlasij Sinjavskij, jenž skóroval v obou duelech proti AIK Stockholm, ale čtvrteční branku si bude pamatovat víc. Je to jednoznačně můj nejdůležitější gól kariéry,“ přitakává pětadvacetiletý fotbalista. „Jsem moc rád, že jsem jím přispěl k našemu postupu do skupinové fáze. Základ jsme položili v prvním utkání doma, nyní jsme dobře bránili a kompaktní hrou jsme udrželi soupeře mimo dostřel. Výborně zachytal Filip Nguyen,“ dodal Sinjavskij.

Fotbalisté Slovácka se už v pátek odpoledne dozví jména soupeřů, se kterými se utkají v základní skupině Konferenční ligy. „Nemám žádného vysněného soupeře. Losování si užiji, budu se zvědavostí čekat, koho dostaneme,“ dodal s úsměvem Svědík.

AIK Stockholm – 1. FC Slovácko 0:1 (0:0)

Branka: 76. Sinjavskij. Rozhodčí: Rumšas – Radius, Sužiedélis (všichni Lit.). ŽK: Papajannopulos – Trávník, Kalabiška. První zápas: 0:3, postoupilo Slovácko.

AIK Stockholm: Nordfeldt – Mendes, Lustig (66. Elbouzedi), Papajannopulos, Björnström (46. Otieno) – Larsson, Ayari (46. Stefanelli), Hussein, Ring – Bahoui (66. Kimpioka), Guidetti (58. Ahmed). Trenér: Goitom.

Slovácko: Ngyuen – Reinberk (79. Tomič), Kadlec, Hofmann, Kalabiška – Havlík, Daníček – Petržela (65. Sinjavskij), Trávník (57. Kohút), Holzer (65. Duskí) – Mihálik (65. Šašinka). Trenér: Svědík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x