Slovácký superkošt se blíží! O titul Šampion Slovácka se utká bezmála 150 nejlepších destilátů z modrého ovoce

Chuťovými pohárky degustátorů prošlo 149 vzorků slivovice. Foto: Slovácké muzeum, Dušan Tománek
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Galerie Slováckého muzea bude v sobotu 25. listopadu hostit Slovácký superkošt slivovice. Ten nabídne 149 vzorků těch nejlepších destilátů z modrého ovoce – trnek, kulovaček, durancií či pavlůvek, které vzešly ze 42 místních koštů. Nejlepší slivovice získá titul Šampion Slovácka a následně bude uložena v Archivu vítězů v Muzeu lidových pálenic ve Vlčnově.

Myšlenka uspořádat superkošt, na němž by bylo možné ochutnat a hodnotit vítězné vzorky místních koštů a vygenerovat tak nejlepší slivovici celé národopisné oblasti Slovácko, napadla organizátory akce už v roce 2010 při příležitosti slavnostního otevření Muzea lidových pálenic ve Vlčnově.

Nápad se ujal hned v následujícím roce 2011, kdy se historicky první superkošt konal ve Vlčnově pod patronátem Společnosti přátel slivovice České republiky a Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Další ročníky se uskutečnily v Uherském Hradišti v prostředí barokní budovy Reduty.

Kvůli koronavirové situaci a jejím dlouhodobým negativním dopadům se akce několik let nekonala. Jsme proto velmi rádi, že můžeme v letošním roce všechny milovníky a znalce slivovice přivítat na letošním ročníku, který se poprvé uskuteční v krásném historickém prostředí Galerie Slováckého muzea v Uherském Hradišti,“ přiblížil letošní superkošt ředitel Slováckého muzea Ivo Frolec.

Vzorky destilátů, které budou moci příchozí ochutnat, vzešly především z koštů, které probíhaly v první polovině roku 2023 na celém Slovácku, ale nebyly opomenuty ani košty z roku 2022 a také ty, které se stihly uskutečnit ještě v roce 2020 – od severních hranic regionu Uherskohradišťska, luhačovického Zálesí, přes Uherskobrodsko, Bojkovicko, moravské Kopanice, Horňácko, Strážnicko, severní a jižní Kyjovsko až po Podluží.

Jak dodává etnograf Slováckého muzea a nově zvolený prezident Společnosti přátel slivovice České republiky Jan Káčer, shromáždit tyto vzorky není vůbec snadné: „Častokrát se stává, že než se nám podařilo oslovit vítěze a získat jeho vzorek slivovice, vítěz koštu už mezitím proteče hrdly dalších konzumentů.

Vůně těch nejlepších slivovic se bude galerií linout od 15 do 22 hodin. V 15:30 čeká návštěvníky slavnostní zahájení. V podvečer, v 17:30, mohou všichni očekávat vyhlášení vítězů, kteří obsadili první tři místa,“ upřesnila za pořadatele koštu Petra Bubeníková.

Šampion Slovácka, tedy vítězný vzorek, bude následně uložen v Archivu vítězů v Muzeu lidových pálenic ve Vlčnově.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x