Smutek na trávníku i na ploché dráze. Odešli dva srdcaři

rodinné archivy
PROVODOV, BŘEZOLUPY - Tihle dva se asi neznali. A přece měli hodně společného. Josef Rak z Provodova, srdcař nejen fotbalový, Miloš Plzák, muž, bez něhož si v Březolupech nikdo neuměl představit výstavní skříň slovácké vesnice, totiž plochou dráhu.

Povšimnutí hodné je, že naposledy vydechli oba koncem minulého týdne. Pepa Rak po dlouhé vážné nemoci, Miloš Plzák náhle. Přitom prvně jmenovanému bylo souzeno žít jen necelých 55 let, to „Pan Speedway“ žil o tři desítky let déle.

Josef Rak byl nejen místostarostou Provodova a duší zdejšího fotbalu, ale kromě svých podnikatelských stavbařských aktivit také dlouholetým zapáleným fotbalovým funkcionářem.

„U něho bylo možná nejcennější, jak uměl držet slovo, byl obětavý, pracovitý, co řekl, to splnil,“ vzpomíná například bývalý ligový fotbalista, dlouholetý hráč Provodova a zaměstnanec jedné z Rakových firem Michal Gottwald.

„Pan Plzák byl u nás v Březolupech dlouhá léta duší ploché dráhy, jeho zásluhou tenhle sport zdobil naši obec, nelitoval času, sil, vždycky byl připraven máknout pro slávu tohoto sportu. Je smutné, že odcházejí tak zapálení lidé, stěží se dají nahradit,“ vzpomíná na Plzáka dlouholetý starosta Březolup Petr Kukla.

„Miloš byl aktivní až do konce života, tvrdil, že se dožije stovky, to nevyšlo, ale dobrých činů má „na svědomí“ jako by se tak stalo,“ doplňuje dlouholetý spolupracovník a kamarád Josef Mizera.

Opravdu, leccos tyhle dva správně zavilé chlapíky spojovalo. Jejich obrovské srdíčko a zápal.

Osud ukončil jejich životní pouť téměř ve stejném okamžiku. A ve stejný den jim mohou přijít vzdát hold ti, kteří je znali a měli rádi.

S Josefem Rakem se rodina, veřejnost, přátelé i známí rozloučí v provodovském kostele poslední lednový den, v pátek 31. ledna od 15 hodin.

Miloš Plzák má poslední rozloučení o necelé tři hodiny dříve v obřadní síni zlínského krematoria.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x