Sociální služby v Kroměříži zakázaly kvůli koronaviru návštěvy ve všech svých domovech

Foto: MěÚ Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Sociální služby města Kroměříže (SSKM) zakázaly návštěvy ve všech svých pobytových zařízeních. Důvodem je zhoršená epidemiologická situace v souvislosti s nákazou nemocí COVID-19, za kroměřížskou radnici to řekla Šárka Kučerová.

Zákaz návštěv byl vydán na základě doporučení Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

„Jedná se o výrazný zásah do provozu domovů a především do života jejich klientů. V současné situaci je však odůvodněný a s ohledem na předpokládaný vývoj epidemie v nejbližších dnech bohužel nevyhnutelný. Chápu, že nikoho nepotěší, když jej nebudou moct navštěvovat jeho přátelé či příbuzní, ale zdraví a bezpečí je v tomto případě důležitější. V tuto chvíli je třeba využívat jiné způsoby, jak být v kontaktu se svými nejbližšími,“ uvedl místostarosta Vít Peštuka.

Zákaz návštěv platí v Domově pro seniory U Kašny, v Domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem U Moravy a Vážany, v Domově se zvláštním režimem Strom života a v Domově pro osoby se zdravotním postižením Barborka. Platí rovněž pro odlehčovací pobytovou službu a v chráněném bydlení.

„Je mi to líto, ale jinak postupovat nemůžeme. Ne všichni návštěvníci domovů jsou bohužel zodpovědní a ohleduplní. Naším úkolem je zachovat zařízení v provozu a chránit klienty i zaměstnance před případnými zdravotními problémy. Preventivní opatření v podobě zásadního omezení návštěv je jen jednou součástí komplexních opatření. Zaměřujeme se i na podporu imunity klientů v podobě vyvážené skladby stravy s důrazem na dostatečný přísun vitamínů,“ doplnila ředitelka SSKM Dagmar Klučková.

Výjimku z tohoto zákazu, ale s přesně stanovenými pravidly sociální služby pro návštěvy, tvoří klienti v terminálním stadiu a klienti s omezením svéprávnosti. O zákazu návštěv budou informováni nejen klienti jednotlivých služeb, ale také jejich rodinní příslušníci a opatrovníci. U vstupů do objektů pobytových sociálních služeb budou umístěny informace o zákazu návštěv, včetně kontaktu na osobu, u níž se mohou zájemci o návštěvu blíže informovat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x