Staré Město hledá potomky legionářů

Foto: televize TVS
STARÉ MĚSTO - Staroměstská radnice chystá výstavu o legionářích, kteří pocházeli ze Starého Města. Hledá proto potomky nebo příbuzné, kteří by mohli do expozice přispět fotografiemi, dokumenty, předměty nebo vzpomínkami na lidi, kteří bojovali za vznik Československa.

Staré Město připravuje výstavu o staroměstských legionářích, kterou chce zpřístupnit veřejnosti při příležitosti oslav vzniku Československé republiky letos na konci října.

Sháníme v podstatě veškeré podklady, které se vztahují právě k legionářům, kteří se buď ve Starém Městě narodili nebo ke Starému Městu měli vztah. Výstavu připravuje velký fanoušek a staroměstský rodák Antonín Nožička, který shání tyto podklady,“ upřesnil starosta Starého Města Kamil Psotka.

Staroměstský badatel zjistil, že ze Starého Města bojovalo v zahraničních legiích za vznik demokratického Československa více než půl stovky legionářů. Ti po návratu z války zakládali živnosti, vstoupili do státní správy, pracovali v bankách či na soudech nebo byli železničáři.

Snažíme se sehnat potomky staroměstských legionářů, kteří by nám eventuelně mohli poskytnout nějaké materiály. Například vzpomínky legionářů na to, jak bojovali, jaké byly jejich osudy potom, co se vrátili z Ruska, Francie nebo z Itálie domů. Co dělali, čím se živili, kolik měli dětí a tak dále,“ přiblížil badatel a autor výstavy Antonín Nožička.

Antonín Nožička už zmapoval vojenskou historii legionářů, teď chce ale také připomenout jejich životy ve Starém Městě.

Lidé mohou organizátory výstavy kontaktovat v redakci Staroměstských novin nebo v Turistickém informačním centru, kde najdou i seznam legionářů ze Starého Města.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x