Stavy před rakovinou děložního hrdla operují v Uherském Hradišti na počkání

foto: Gynmeda
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Na Zlínsku roste počet žen, které přichází ke gynekologovi s podezřením, že u nich může vznikat rakovina děložního hrdla. Gynekologové tyto pacientky, u kterých se objevil předrakovinový nález, posílají do speciálních ambulancí. V Uherském Hradišti umí tyto stavy odstranit „na počkání“. Místo dvou dnů v nemocnici a předoperačního vyšetření, tak pacientky během několika minut odchází domů „po svých“.

Lékaři umí v poslední době důkladně zachytit stavy, které předcházejí rakovině děložního hrdla. S prevencí a včasným odhalením jim pomáhají povinné testy na agresivní HPV viry, které tyto potíže způsobují.

„Tyto testy musí každý gynekolog provést v 35, 45 a 55 letech ženy. Odhalí i ty případy, u nichž klasické cytologické stěry selhaly. Těžké prekancerózy umíme šetrně odstranit a zabránit vzniku rakoviny děložního hrdla,“ vysvětluje Leopold Rotter, vedoucí lékař gynekologického centra Gynmeda v Uherském Hradišti.

Když odborníci v uherskohradišťském centru rozhodnou, že je nutné nález ošetřit, jsou schopní nebolestivý zákrok, takzvanou konizaci děložního čípku, provést během 15 minut.

„Používáme speciální operační techniku v lokálním znecitlivění,“ říká Rotter. „Pacientka tak nemusí na zákrok do nemocnice, kde by musela až dva dny ležet. Vyhne se také předoperačnímu vyšetření včetně odběrů nalačno a následné zátěži spojené s anestezií. V našem centru to zvládneme s místním znecitlivěním, doslova za několik minut. Pacientka může jít poté okamžitě domů.

Je ale velmi důležité, aby ženy přišly ke gynekologovi včas. Tedy dřív, než se rakovina rozvine. S tím může pomoct plošný screening karcinomu děložního hrdla, který v České republice funguje od roku 2014.  Gynekologové v jeho rámci provádí u žen cytologický stěr, který umí tvořící se rakovinu odhalit. Dobrou zprávou je, že zdravotní pojišťovny tento stěr jednou ročně hradí ženám od věku 15 let.

Ročně vyšetřujeme stovky pacientek s abnormálními nálezy na děložním hrdle. Je to až několikanásobně více ve srovnání s dobou před 10 lety, kdy plošný screening začal. Přibližně u 100 žen ročně pak u nás v Hradišti řešíme těžké předrakovinové nálezy, a to právě konizací děložního hrdla,“ dodává gynekolog Rotter.

V České republice rakovinou děložního hrdla ročně onemocní asi 730 žen. Více než 300 z nich na zhoubný nádor zemře. Nejvíc ohrožené jsou ženy v produktivním věku, tedy mezi 30 až 59 lety. Z této skupiny je přibližně 60 % pacientek. Nejčastější příčinou tohoto typu rakoviny je nákaza agresivními viry HPV. Proti nim se ale dá očkovat. Od ledna tohoto roku navíc zdravotní pojišťovny plně hradí vakcinaci dívkám a chlapcům od 11 let.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x