Střídání nízkých a vysokých teplot nahrává tvorbě výtluků. Nejvíce závad je na silnicích I/49, I/57 a I/50

Foto: ŘSD
ZLÍNSKÝ KRAJ – Kvůli aktuálnímu střídání nízkých a vysokých teplot se na silnicích často tvoří nežádoucí výtluky, které dělají vrásky na čele nejen řidičům, ale také silničářům. Ti však lokální poruchy vozovek nyní opravují jen provizorně, velkoplošné vysprávky přijdou na řadu až na jaře, jakmile se oteplí.

Nejvíce závad ve Zlínském kraji aktuálně silničáři evidují na silnicích I/49, I/57 a I/50.

Letošní zimní sezóna patří zatím ve srovnání s předchozími v četnosti oprav výtluků k těm náročnějším. Důvodem je jednak dřívější nástup zimního počasí, než bývá obvyklé, a také větší počet mrazových cyklů,“ informují silničáři na webu Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Nejnáročnější situace je aktuálně na silnici I/57 mezi Vsetínem a obcí Horní Lideč. „Výtluky průběžně provizorně opravujeme takzvanou studenou asfaltovou směsí. Velkoplošné vysprávky nás následně čekají na jaře, jakmile budou příznivější klimatické podmínky,“ pokračovali silničáři.

Dalším úsekem s aktuálním častým výskytem výtluků je frekventovaná silnice I/49 ve směru na Bratřejov. Dále se výtluky často objevují v centru Zlína, a to zejména na MHD zastávkách, např. v Malenovicích. Výtluky jsou nyní průběžně opravovány také na silnici I/50 u Bánova a na ochvatu Uherského Hradiště. Poškození vozovky silničáři evidují i v centru Zlína u divadla.

Zde opět vozovku provizorně opravíme a následně nás konkrétně v tomto úseku čeká již avizovaná finální oprava během letních prázdnin. Situaci průběžně sledujeme, na některé výtluky nás upozorňují řidiči,“ zmínili silničáři.

Důvodem vzniku výtluků je hlavně střídání nízkých a vysokých teplot. I do sebemenších prasklin na vozovce proniká během oteplování voda, která při opětovném mrznutí narušuje konstrukční vrstvy komunikace. Vyšší četnost srážek a zatížení silnic nákladní dopravou pak vznik výtluků urychlují.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x