Střípky silvestrovsko-novoroční. Ať žije rok 2022

foto: zlin.cz
ZLÍN - Končí rok, který určitě nebyl lehký. Byl ve znamení boje se strašákem zvaným koronavirus. Nikoliv jenom u nás, ale po celém světě. Jako každý rok končí i tento bujarým veselím, někdy možná poněkud rozpačitým v očekávání věcí příštích. Určitě nás nečeká lehké období. I tentokrát ale bude platit, že s úsměvem jde všechno líp. A uplatňovat staré pravidlo lze stejně na Silvestra, na Nový rok, ale určitě i každý další den roku 2022.

Na Silvestra, v poslední den roku, mají důvod k „tuplovanému“ veselí hned dva pánové, kteří slaví narozeniny a jsou dobře známi široké veřejnosti. Polokulatiny mají ve stejný den fotbalový trenér Bohumil Páník a také cyklista Josef Zimovčák.

„Vnímám tento den jako každý jiný, rozhodně si nepřipouštím věk, to je fakt jenom číslo,“ hlásil z tenisového kurtu Bohumil Páník, současný trenér karvinských prvoligových fotbalistů. Všem přeje na prahu nového roku pevné zdraví. To mimochodem podle „Boba“ zaručuje střídmá a zdravá strava.

Což jen stvrzuje stejně tělem i duchem mladý Josef Zimovčák. Mimochodem ten už dvanáct let podporuje coby stěžejní tvář akci Na kole dětem. Ta je určena k doléčování dětí po vážných onkologických onemocněních. Takže, když mluví o zdraví, ví Zimovčák opravdu, o čem je řeč.

„Povedlo se nám za dvanáct let vybrat kolem dvaceti milionů korun, v novém roce jedeme znovu,“ těší se nezdolný optimista a muž, který v sedle vysokého bicyklu ujel například – a mimo jiné – klasickou trať Tour de France.

„Nepodléhejte něčemu, co není k ničemu,“ nabádá velmi moudře při změně letopočtu psychiatr, lékař duší Josef Zvoníček. Podle jeho slov je právě na konci starého a na začátku nového roku více než kdy jindy čas na chvíli zamyšlení i rozjímání.
„Je jedno, učiníte -li tak v lese nebo v kostele. Určitě si sebou berte do nového roku radost, užívejte si ji, stejně jako obyčejných úsměvů a přízně dobrých lidí, přátel a kamarádů,“ dodává.

K Silvestru nepochybně patří dobré jídlo a dobré pití. Někdy až moc. To se pak musí na Nový rok pomoci, jak to jen jde. Léta zkušeností má přičinlivý amatérský kuchař ze Zlína s profesionálními úspěchy Jaroslav Juříček. Muž, který své jedinečné recepty sepsal dokonce ve verších. V próze přelomu dvou roků radí, jak na potenciální novoroční žaludeční problémy.

„Pomoci může po „míchačce“ předešlého večera a noci vyprošťovací polévka. Moji kamarádi jí říkají po mně Járovka. Je mimořádně jednoduchá. Už ze Silvestra máme připravený silný nejlépe hovězí vývar. Ten přivedeme na Nový rok do varu a spaříme několik vymačkaných stroužků česneku. Srkáme, pijeme a jíme lžící. Pak si dáme hodinovou procházku na čerstvém vzduchu a přidáme ještě jednu dávku Járovky. Hlava i žaludek se zklidní a nový rok bude celý krásný,“ popisuje léčbu a novoroční výhledy pan Jaroslav.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x