Stromy, stromky, stromečky – Vánoce ťukají na dveře

Foto: www. stromkybaca
ZLÍNSKÝ KRAJ - Vánoce bez kapra. Vánoce bez sněhu. Vánoce bez Tří oříšků pro Popelku. Nu, tohle všechno je sice možné, zvláště ve druhém případě pravděpodobné. Ale Vánoce bez stromečku, to už by bylo opravdu přes míru. A je to tak dobře. Však už se objevují. A první nedočkavci je už dokonce kupují, většina z nás má ale ještě v tomto směru čas.

Neplatí to ovšem pro ty, kteří zásadní proprietu nejkrásnějších svátků v roce poskytují pro ostatní.

Už teď jsou u řady nákupních center vánoční stromky k mání.

„Byl jsem jako vždy, když je ještě čas, omrknout. Myslím, že bude z čeho vybírat, rád bych se vešel s dvoumetrovou jedlí ale klidně i jiným stromkem do tisícovky, to by kopírovalo loňské výdaje,“ říká pan Kamil ze Zlína.

„Myslím, že se mu to podaří,“ přikyvuje majitel jedné z rodinných plantáží jehličnanů Radek Hefka z Vítové. „V průměru bychom měli letos i se zabalením prodávat dvoumetrové jedle asi za 850 korun, ale cenová variabilita byla, je a bude i letos,“ má jasno. Podle jeho slov se jen jedlí bude prodávat pět druhů, vyhoví i zájemcům o klasické smrky a také borovičky.

„My vycházíme lidem vstříc i v tom směru, že si u nás mohli už před časem do 11. listopadu svůj stromeček vybrat k takzvanému samovýřezu. Ten výraz je jasný a říká vše, ale lidé si mohou být jisti, že jim s řezem poradíme, případně jim vybraný stromeček uřežeme. Největší nápor očekáváme týden před svátky, ale ctíme jednu zásadu. V adventním čase by mělo být všechno v klidu a v pohodě, nejde přece o to, abychom prožívali stres a shon a pak u stromečku o bohatého stolu pomalu kolabovali,“ připomíná Radek, že i předvánoční čas by měl být plný pohody a vzájemného pochopení.

Zatímco u nákupních center se nakupující setkávají podle místa určení už nyní s jehličnany z Dánska, ale údajně také z Polska, od 1. prosince se portfolio vánočních stromků na celé řadě míst rozšíří o jedle z našeho kraje, z třiceti hektarů plantáží v Chomýži na Kroměřížsku.

„Letos byl řez tisíců stromků opravdu velmi náročný, krásný podzim vystřídaly na začátku sklizně plískanice, a tak obdiv všem těm, kteří se na ní podíleli. Naši zákazníci se mohou těšit na ceny z loňského roku, sortiment je široký a každý z našich prodavačů taky dobře poradí, jak uchovat nejdůležitější symbol vánočních svátků co nejdéle čerstvý a pěkně voňavý,“ přidává se k vánočnímu tématu majitel plantáže Přemysl Bača s tím, že si letos připomíná dvacet let, kdy se do poměrně rizikového podnikání se vší vehemencí vrhl.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x