Studenti uherskobrodského gymnázia chovají včely. Na úly chtějí nainstalovat senzory

Foto: televize TVS
UHERSKÝ BROD - Příběh dvou včelstev schopných vytvořit až padesát kilogramů medu začal díky osudové náhodě. Ta před časem svedla k jednomu stolu nadšeného studenta a učitele uherskobrodského gymnázia.

Uherskobrodské gymnázium Jana Amose Komenského se tak stalo jedinou odborně nazaměřenou střední školou v republice, jejíž studenti chovají na školních pozemcích včely.

S Honzou Krchňáčkem jsme se asi před třemi lety potkali na schůzi včelařů. Vůbec jsme o sobě nevěděli, a tak jsme seděli u stolu a řekli si – co kdybychom včely pořídili také k nám do školy? Tak jsme začali různě zjišťovat, co a jak. Do toho ale vběhl covid, a tak jsme to rozjeli za podpory našeho pana ředitele letos,“ popisuje začátkyzástupce ředitele uherskobrodského gymnázia Drahoslav Viktorýn.

Aby ale na zatravněném prostoru mezi tělocvičnou a jídelnou gymnázia mohly při práci radostně bzučet včelí dělnice, museli si také autoři neobvyklého plánu všechno poctivě odpracovat.

Bylo samozřejmě potřeba připravit nějaký prostor pro úly – za to velice děkujeme panu školníkovi Václavu Slintákovi. Potom jsme začali natírat úly, chystat stanoviště a pořídili jsme si první včely.A potom jsme připravili nástěnku, na kterou jsme vylepili výzvu „Chceš se stát včelařem?“ Pomocí QR kódu se děti mohou dostat do messengerové skupiny, na které organizujeme kontroly, protože nemáme pravidelné schůzky,“ říká student gymnázia Jan Krchňáček.

Skupina pěti až jedenácti studujících včelařů chodí za včelami převážně dopoledne. A na včelnici přicházejí s dalšími nápady.

Naším plánem je zprovoznit úlovou váhu a zároveň osadit naše úly senzory, například měření váhy, měření teploty nebo měření zvuku včel. Chceme analyzovat tato data a pomocí toho zvýšit produktivitu našich včelstev,“ přibližuje zajímavé nápady například včelař a student Lubomír Habarta.

Včelaři také chtějí na úly namířit kamery a propojit je se školním webem. Navíc jim příznivec Václav Břinek z Rakovnicka vyrobil a daroval prosklený pozorovací úl, který by studenti rádi napojili na úlovou váhu.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x