Studentky pracují na unikátní velkoplošné malbě Jízdy králů

VLČNOV - Základní škola ve Vlčnově ožila uměním. Studentky uherskohradišťské Umprumky mezi jejími zdmi v těchto dnech realizují velkoplošnou malbu místní mnohaleté tradice - Jízdy králů.

Pestré barvy krojů a koňských ozdob, zpěv, hudba, lokální pochutiny i skvělé víno. To všechno je Jízda králů, lidový obyčej figurující na seznamu nehmotných památek UNESCO. Nelehkého úkolu zachytit tuto velkolepou přehlídku ryzí tradice moravského Slovácka v obrazu se zhostily studentky uherskohradišťské Umprumky ve vší profesionalitě, s lehkostí a pokorou.

Máme to jako součást oboru malby, ale je to spíš zakázka než součást oborové práce. Byla vyhlášena soutěž a následně ředitel vlčnovské základní školy vybral nejlepší návrhy,” řekla studentka SUPŠ UH a autorka obrazu Rebeka Klose.

Za vítězným návrhem stojí právě studentka třetího ročníku Rebeka Klose, které v realizaci pomáhá zkušená spolužačka Aimee Zia Hasan. Obraz má tři krát tři metry, což by bylo pro jednoho člověka velmi obtížné na zvládnutí. Rebeka se s malbou na velkou plochu setkala poprvé, zatímco její kolegyně za sebou má už několik velkoplošných realizací.

S technickými záležitostmi a přípravou studentkám radí malíř a grafik Miroslav Malina. Malbě se studentky věnovaly dva dny v minulém týdnu, dva dny v tomto a na příští týden plánují dokončení. Denně u obrazu stráví pět až šest hodin.

Na to, jak samotná malba vzniká, a na vyjádření obou autorek se podívejte ve videu na začátku článku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x