Studentský film zlínského autora je nominován na Českého lva

Ilustrační foto (Foto: UTB)
ZLÍN – Česká filmová a televizní akademie představila krátkometrážní snímky začínajících filmařů, které jsou nominovány na ceny Český lev v kategorii Cena Magnesia za nejlepší studentský film roku 2019. Je mezi nimi i snímek posluchače Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně Adama Šoltése s názvem Anežka, informovala server Zlin.cz mluvčí UTB Andrea Kadlčíková.

Nominovaný film o délce 30 minut je příběhem čtyřicátníka Jana Horáka, který žije pokojným staromládeneckým životem. Ráno začíná tradiční návštěvou obchodu, kde se s ostatními chlapy posilní borovičkou, potom nastoupí do své V3Sky Anežka a zbytek dne jezdí po okolních vesnicích jako řidič fekálního vozu. Na práci je velmi hrdý a na rozdíl od svých kamarádů tvrdě pracuje a platí daně, za což se mu ostatní často posmívají. On však na tom nehodlá nic měnit. Z jeho komfortní zóny ho ovšem vytrhne výmysl politiků zavést staromládeneckou daň, což mu naruší dosavadní životní standard. Daň hlavně ohrožuje práci, která ho jako jedna z mála věcí skutečně naplňuje.

V letošním roce bylo do soutěže přihlášeno celkem 111 filmů o délce do 40 minut. Do užšího výběru se dostalo 20 filmů, z nichž odborná porota vybrala pět finalistů. Vítězný snímek bude vyhlášen na slavnostním večeru Českých lvů, který proběhne 7. března 2020 v pražském Rudolfinu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x