Stylový budíček. Provodovští dobrovolní hasiči slavili 130 let od založení

foto: zlin.cz
PROVODOV - Délespící měli v předposledním nedělním ránu měsíce srpna roku 2021 v Provodově tak trochu smůlu. Obcí totiž od rána projížděla úžasná dvojice hasičů na dobovém vozidle značky Dodge z roku 1943. Pánové velmi originálně - budíčkem s trumpetou - zvali na oslavy 130 let od založení sboru dobrovolných hasičů v téhle obci nedaleko Zlína.

To, že se spáči možná probudili o fous dříve jim bohatě vynahradil program oslav, který se konal jednak na poutním místě Malenisku a odpoledne pak s ukázkami techniky a dovedností místních hasičů na výletišti. Na rozdíl od předků ale měli Provodovští opravdu jen smůličku.

To v září roku 1891 při ničivém požáru ve vesnici bylo všechno jinak. Tehdy lehlo popelem hned 39 zdejších stavení, a to byla vůbec největší pohroma v pohnutých a bohatých dějinách vesnice. Místní byli povětšinou v kostele, za dvě hodiny nenasytné plameny dokonaly dílo zkázy.

A následoval logický krok, tak jako na řadě dalších míst v okolí. Ještě v témže roce se zorganizovali místní hasiči, aby uměli pomáhat v případě podobných nešťastných událostí.

Třeba v roce 1963 pomáhali hasiči při požáru lesního porostu, tehdy si plameny bohužel vyžádaly i lidský život.

V Provodově jsou hasiči jedním z hybatelů společenského života, mají pěkně opravenou i vybavenou zbrojnici, jejich zásahy jsou znát v okolí. Nadále slouží i mohutná už hodně letitá cisterna značky Tatra. Také ji si včetně novějšího arzenálu 130 let starých a pořád mladých provodovských hasičů v neděli během odpoledne s živou muzikou prohlédli početní zájemci.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x