Sucho trápí zahrádkáře. Praská půda, vysychají potoky a říčky

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Pár dnů před koncem prázdnin si asi mnou ruce provozovatelé koupališť a občerstvovacích zařízení tamtéž. Už méně pak v našem kraji majitelé zahrad u rodinných domů či chat a zahrádek v pořád velmi početných koloniích. Tady všude je už delší čas znát, jak nemilosrdné umí být sucho v symbióze se stále žhnoucím sluncem. To ne a ne od Javorníků po Chřiby, tedy napříč Zlínským krajem, povolit.

To, že z toho ještě ve spojení s občasným větrem mají nulový profit houbaři, se ví celé prázdniny. Teď už sucho pořádně dominuje také na zahradách.

„Už je to opravdu znát, usýchá úplně vše, vydržela snad jen rajčata a spolu s nimi papriky, půda je popraskaná, a tak další část sezóny moc dobře nevidím. Kvůli suchu nám odešly broskve, je málo švestek, ale zajímavé je, že jen o pár desítek metrů se ovoce urodilo s třítýdenním předstihem velmi pěkně,“ říká zkušená odbornice Veronika Čepicová, která se ušlechtilému zahrádkářskému koníčku věnuje desítky let v jedné zlínské zahrádkářské destinaci.

„Možná budeme muset časem přejít na pěstování úplně jiných, na vodu ne tolik náročných produktů, já třeba letos zkouším fíky a kamarád, znalec, mi poradil, že je nemám zalévat, že prostě nemají vodu rády. A úroda zatím vypadá velice dobře,“ kontruje Vojtěch Johaník z Uherského Hradiště s tím, že sklizeň a tedy množství švestek je naprosto dokonalá.

Vody je opravdu málo, navíc to v našem kraji nevypadá s předpovědí v tomto směru vůbec dobře. Mapa Povodí Moravy už zařazuje do kategorie sucha řadu vodních toků na Bojkovicku, Brumovsku i v dalších lokalitách.

Je zajímavé, že například u sousedů v Moravskoslezském kraji si agronomové letošní počasí a následnou úrodu spíše pochvalují. Sucho tam zdaleka tak neškodilo ani na zahradách.

„Sezónu považujeme za slušnou, co se obilovin týče, výnosy srovnáváme s loňskem a špatné rozhodně nejsou, což platí i o kukuřici,“ komentuje situaci expert, dlouholetý agronom Petr Skalička z Ostravska.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->