Sulimovská zvonice ukrývá slivovici i vzkaz budoucí generaci

Foto: obec Sulimov
SULIMOV - Až někdy v budoucnu budou lidé v Sulimově na Kroměřížsku rekonstruovat místní zvonici, najdou v ní vzkaz z roku 2020. Ve speciálním kovovém zaletovaném pouzdře objeví především dokumenty – ale také třeba fotografie a půllitr slivovice, serveru Zlin.cz to oznámil starosta Sulimova Zdeněk Dvořák.

„Do takovýchto objektů se vzkazy příštím generacím umisťují často a i nám
se tenhle nápad líbil. Věříme, že zpráva od nás pomůže našim následovníkům trochu poznat dobu, ve které žijeme, a hlavně, jaké práce jsme na zvonici nechali udělat,“ prohlásil starosta Sulimova.

Z dokumentů se budoucí nálezci kovového pouzdra dozví něco z historie Sulimova. Detailně popsaná v nich je ale hlavně rekonstrukce zvonice, která se uskutečnila od září do prosince roku 2019. Předmětem prací byla především její střecha, odstranění vlhkosti objektu, řešení bleskosvodů nebo oprava odvodu dešťové vody od zvonice. Náklady dosáhly výše cca 700 tisíc korun, z nichž téměř půl milionu korun pokryla dotace z Ministerstva pro místní rozvoj.

Součástí vzkazu jsou i kopie dokumentů o zabavení zvonu ze sulimovské zvonice německými okupanty za 2. světové války. Zvon postihl smutný osud roztavení stejně jako většinu z 12 000 zvonů v Protektorátu Čechy a Morava, které byly odvezeny do Německa pro válečné účely, konkrétně na výrobu zbraní. Válku přežilo pouze 6 procent zvonů na Moravě a 13 procent zvonů v Čechách. „Ze záznamu v kronice víme, že rekvírovaný zvon byl později nahrazen novým ocelovým zvonem,“ doplnil Zdeněk Dvořák.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x