Svěrák hrál v Hradišti po dlouhé době „do plných“

Foto: Facebook Letní filmové školy
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Starosta Uherského Hradiště tradičně přivítal na radnici hosty Letní filmové školy. Letos jich bylo sice méně, ale nebyli o nic méně významní. Objevil se mezi nimi i oblíbený dramatik, herec a scénárista Zdeněk Svěrák.

Na Letní filmovou školu přijelo i letos několik hostů z Česka i zahraničí. Uherskohradišťský festival už navštívil například polský herec Jaroslaw Kamiński, slovinský režisér Olmo Omerzu nebo známý český herec a scénárista Zdeněk Svěrák. Hosty na radnici v úterý přivítal starosta města Stanislav Blaha. „Měl jsem tu čest, že jsem panu Svěrákovi mohl předat také výroční cenu Asociace českých filmových klubů. To setkání je pro mě velmi významné, on je idolem prakticky všech generací,“ řekl s úsměvem starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

Starosta dodává, že Svěrákovy filmy jsou podle něj důležitým kulturním zážitkem, stejně jako známé cimrmanovské semináře či samotné hry. Na jednu z nich s názvem Záskok se návštěvníci festivalu mohli podívat v úterý večer. „Po dlouhé době mě čeká představení, kdy budeme hrát takzvaně do plných. To znamená, že v sále nebudou žádná prázdná místa. Slovácké divadlo je veliké, takže… trochu se toho bojím, ale ještě víc se na to těším!“ nechal se ještě před představením slyšet Zdeněk Svěrák. Obavy filmového představitele Járy Cimrmana se nenaplnily – diváci v jevišti byli z hereckých výkonů u vytržení.

Své působení nejen u divadla popisuje sám Zdeněk Svěrák jako snahu dělat svět veselejším. Příznačná hercova laskavost a vlídnost je dle organizátorů festivalu jedním z důvodů, proč se letos rozhodli ocenit výroční cenou Letní filmové školy právě Zdeňka Svěráka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x