Švestky v ohrožení, sucho trápí pěstitele, jen vinaři v klidu

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Tak, jak se naše republika mění v téměř subtropickou zemi, tak přibývá slunce, ale také sucha a mění se skladba plodin. Ve Zlínském kraji se teď dá vyrazit za zrajícími hrozny nejen na Slovácko, ale i na Valašsko. Lidi pěstují melouny, fíky, zato tradičním švestkám začíná být nedobře. Časy se mění...

První pozdrav do naší redakce posílá všeuměl Karel Palička z Karolinky, města pod svahy Javorníků.

„Mám zatím nádhernou úrodu hroznů, které pěstuji už pár let na slunném místě u domu. Pokud se nestane nic nepředvídaného jako třeba příchod krup anebo plísně, pak sklidím stoprocentně daleko nejlepší úrodu,“ těší se na dny pan Karel. Všeuměl a valašský vinař.

Jinak se vinaři tetelí blahem i v tradičních oblastech, prakticky po celém Slovácku až po Hrušky, kde vyrábí víno jiný Karel, příjmením Čapka.

„Budu mluvit pravdu a nic nezapírat, letošní úroda zatím vypadá úžasně, klidně by mohlo být ještě více sluníčka, podle loňska bychom mohli sklízet o třetinu hroznů více,“ přehlíží na jihu Moravy pěkně bující vinice.

Ovšem pozor. Není všechno zlato, co se ve slunci třpytí.

Tak například švestky nevypadají na Zlínsku zrovna dobře.

„Bohužel, nezralé padají suchem na zem, nevidím to vůbec dobře a to už mi zkraje července pořádně „sklidily“ trnky velké a velmi četné kroupy,“ stýská si Ladislav Marušák z Provodova.

Pálenice se rozjíždějí velmi zvolna, letních kvasů mnoho nebylo, nedařilo se ani meruňkám.

V kómatu jsou houbaři.

„Takové sucho si absolutně nepamatuji, občasné deště neřeší nic,“ komentuje situaci Luděk Hřib z Francovy Lhoty na Vsetínsku. Ten stejně jako kolegové jen paběrkuje, nedávný nález sírovce žlutooranžového byl světlou výjimkou, pravé hřiby i další obvyklé houby nikde.

A tak v suchém horkém létě má radost třeba dvacetiletý Zlíňan Martin. U jeho půldomku právě dozrávají fíky. Ano ve Zlíně opravdové zralé fíky.

Inu, léto roku 2022.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x