Sýr Bokovník nebo škvarkové tyčinky – kdo získal nominaci na regionální potravinu Zlínského kraje?

foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – V prostorách Knihovny Univerzity Tomáše Bati se ve středu 22. června odehrálo hodnocení Regionální potraviny. O značku se ucházelo 197 výrobků od 38 producentů. Nominaci nakonec získaly například škvarkové tyčinky Petry Malé ze Zlína nebo bio zrající sýr Bokovník od Šárky Šustekové ze Žítkové.

„Značka Regionální potravina se uděluje nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům. Cílem je podpořit výrobce lokálních potravin a taky motivovat zákazníky k jejich vyhledávání. Můžu říct, že hodnocení výrobků bylo pro mě velmi těžké, protože všechny byly chutné a kvalitní. Naštěstí jsem na to nebyla sama,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, zodpovědná za zemědělství a venkov.

V letošním roce navrhla komise udělit značku Regionální potravina Zlínského kraje výrobkům z mnoha rozličných kategorií. Tady je malá ochutnávka z nich:

Baby Beef párek – Farma Rudimov s.r.o.
Zvěřinové grilovací klobásky – VENISON CZ s.r.o.
BIO – BOKOVNÍK zrající sýr – Šárka Šusteková, Žítková
BOŽENKA – Jiří Červenka, Morkovice-Slížany
Tyčinky Škvarkové – Petra Malá, Zlín
Hruškovica – Skanzen Modrá s.r.o.
BIO švestková povidla – David Ryšavý, Komňa
Kozí zmrzlina kefírová – Martin Vlček, Vizovice

V Hodnotitelské komisi zasedali opět zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Potravinářské komory, Agrární komory a Krajského úřadu. Výrobky, které komise navrhla, získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si potom producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci Dne Zlínského kraje 1. října.

„S výsledky zlínského kola hodnotitelské komise Regionální potraviny jsem opět více než spokojen. Je sice škoda, že vítěze jedné kategorie se nepodařilo vybrat, o to víc mě ale těší fakt, že z celkem osmi oceněných výrobků jich pět pochází z dílen výrobců, kteří byli na ocenění Regionální potravina navrženi vůbec poprvé. Třešinkou na dortu je pak skutečnost, že se do letošního ročníku přihlásily téměř dvě stovky výrobců, což meziročně představuje 25procentní nárůst,“ informoval regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti FESTING, s.r.o.

Nutností je také zmínit, že soutěž probíhá ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. O značku Regionální potravina se mohou utkat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. A oceněný produkt má právo užívat tuto značku po dobu čtyř let. V současné době je tak oceněno 415 produktů od 318 výrobců.

Možná ještě můžeme uvést, že spolu s hodnocením Regionální potraviny proběhlo také vyhodnocení kategorie Chuť Zlínského kraje. Toto ocenění si v letošním roce odnesly tři výrobky:

Vepřový rillettes – Mgr. Petra Strnad, Zlín
Valašský frgál s borůvkovo tvarohovou náplní – Cyrilovo pekařství s.r.o.
Ovocné pyré jablko – sušené ovoce – MVDr. Zuzana Forejtková, Vidče

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x