Tady je Konstantinovo. Tady je rajčatový ráj

Foto: zlin.cz
BISKUPICE - Když projíždíte Biskupicemi nedaleko Luhačovic, zaujme vás leccos. Mimo jiné hnízdo plné čápů, mladí jsou už téměř k nerozeznání od dospělých a pomaličku polehoučku se budou chystat na svoji první dalekou cestu. A přímo ze svého hnízda dohlédnou na jinou raritu téhle docela opečovávané vesnice.

Jeden z domů u silnice zaujme tím, že je na balkonech hustý porost. Ejhle, ony to nejsou květiny… nýbrž, nýbrž vysokánské keře rajčat. A tak nezbývá než zazvonit, zeptat se a pak už jenom valit oči v zahradě.

Bydlí tu pan Konstantin, původem ze střední Ukrajiny, u nás už ovšem zemědělský inženýr, na první i druhý pohled odborník a velmi sdílný člověk, bydlí od konce devadesátých let minulého století.

Úžasná podívaná, rajčata pěstujete v květináčích. Jak se jim daří?

No, stačí se podívat, momentálně výborně. Mám to vše popsáno, teď mám asi čtyřicet nejrůznějších druhů. Nejsem žádný nováček, věnuji se oboru léta. V každém květináči jiný druh. Původem třeba z USA, Francie, Japonska, Itálie, Ruska. Celkem jsem už pěstoval rajská jablíčka pocházející z více než třiceti zemí.

Prosím pěkně a kdy vás prvně políbila rajčatová múza?

Pradávno, to mi bylo šest let, tedy 46 let zpátky. Maminka koupila na trhu jednu rostlinku, začala pěstovat rajčata u nás doma v paneláku na balkoně. Vyrostly nám první plody a za dva roky jsme začali s pěstováním ve větším na chalupě na venkově.

A dnes jste odborníkem na slovo vzatým. Znáte všechny odrůdy?

Kdepak, myslím, že je jich takových 200, které ještě chci vyzkoušet. Loni jsem měl 127 odrůd, z nich byla stovka nových. Trošku jsem ubral plyn, tohle je jenom koníček, pracuji mimo obor, v ekonomické sféře, takže proto těch letošních „jen“ čtyřicet.

Já sklízím rajčata především v srpnu, vy?

Já to mám trochu jinak. Třeba loni jsme ve skleníku sklízeli první rajčata už začátkem května, ale to bylo samozřejmě ve skleníku. Jinak běžně celé léto až do prvních mrazíků.

Barevná škála je rovněž neuvěřitelná…

To jistě, od zelených, přes žluté, oranžové, žíhané, až třeba po černé. Ovšem o to nejde, zásadní je poněkud tedy hodně jiná chuť než supermarketových rajčat. Z toho mám radost. Výborná chuť je spojena s bujarým růstem, tyhle odrůdy ale nikdy nedostanete do supermarketu.

Takže si na nich pochutná kromě vás a rodiny kdo?

No teď doufám i vy a moji početní přátelé. Samozřejmě je konzervujeme na mnoho způsobů. O tom, když dovolíte, zase jindy.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x